Nenad Bakić, najveći ulagač u Varteks: Bio sam zaveden Foto: Ilustracija

Nenad Bakić, najveći ulagač u Varteks: Bio sam zaveden

VV | 3.11.2021. u 09:24h | Objavljeno u Aktualno

- Kao najveći ulagač u Varteks, nažalost, bio sam zaveden izjavama tadašnje Uprave na Glavnoj skupštini te dokapitalizirao Varteks s 20 milijuna kn, nakon čega je, nažalost, ustanovljeno da je situacija daleko teža i kompanija pred propašću jer je tijekom nekih 12 godina izgubila oko milijardu kuna (!) u redovnom poslovanju - piše Nenad Bakić u osvrtu na prilike u varaždinskom tekstilnom  i modnom poduzeću.

Nakon svog prvog ulaganja, kako ukazuje,  beskamatnim je pozjamicama uložio daljnjih skoro 50 milijuna kn. 

- Bez toga bi Varteks bio davno u stečaju i nekretnine rasprodane špekulantima. U tom trenutku nikakve zaštite nad vrijednim zgradama nije bilo, preliminarna je istekla i po zakonu se više nije mogla obnoviti. I Varteks, i tko god da je kupio te nekretnine u stečaju mogao ih je komotno srušiti, ukazuje. Međutim, vodstvo Varteksa je vrijedne zgrade - koje su bile preliminarno zaštićene -  odlučilo čuvati, čak i neke druge, i tako je ugrađeno u planove Strateškog projekta  RH.

- Koji pak nije nikakav 'poklon' nikome, nego samo definiranje infrastrukture i zona i svi uključeni su bili upravo za takav plan jednoglasno, uključivo Grad i Županiju - opet je jako 'čudno' da za kvart Varteks nije bio napravljen UPU, čini se kao raj za špekulante. Pitanje je zašto, upozorava.

Prioritet sadašnje uprave, kako naglašava, očuvati poslovanje, 1000 radnih mjesta.

- Naravno, to je jedino moguće prodajom suvišnih nekretnina za koje, nažalost, je iz rečenog jasno da Varaždinci kao da nisu marili. Ogromni dugovi bankama koje su napravile prethodne uprave naprosto znače stalno stiskanje vrata kompaniji i njenim zaposlenicima te je najveći dio od dosadašnje prodaje išao njima, uključivo nemilosrdnom HBOR, upozorava Bakić.

Varteks je, kako napominje, otvoren za otkup i vrijednih nekretnina i one koje nisu vrijedne nekretnine od strane svih zainteresiranih, ali po tržišnoj cijeni.

 - Svatko tko misli da bi mogao profitirati nekim kako vidim i komunističkim metodama oduzimanja, najprije mora stati pred radnike Varteksa čija radna mjesta su spašena samo višestrukim čudom. Varteks naravno može raspolagati svojim imovinom kako želi - nažalost prethodne uprave su prodale najvrednije nekretnine, a Varteks je, vjerovali ili ne bio jedan od najvećih vlasnika nekretnina u Jugoslaviji, međutim se ravna i prema načelu općeg dobra te je, kao što rekoh, odlučio štititi sve što nije morao, odredio zelenu površinu 50% veću nego je potrebmo, štiti neke dodatne zgrade i jako je zainteresiran za kvalitetnu urbanizaciju, napominje.

Upravo stoga je, kako dodaje, prva parcela prodana Sparu koji ima namjeru napraviti sjajno arhitektonsko i urbanističko rješenje koje će biti uklopljeno u postojeću arhitekturu 'crvenih zgrada'.

- Svatko tko misli da može bolje, može mi se slobodno javiti i ja ću mu/joj prodati sve dionice koje imam jeftinije nego sam ih sam stekao, samo podsjećam dabuz to dolazi i odgovornost za radna mjesta - iako, ako kupi neki špekulant, lako moguće da naprosto pogasi poslovanje i namiri se nekretninama, zaključuje Bakić uz popis nekretnina koje je Varteks imao te napomenu  da je u svakom trenutku mogao, a i dalje može protestirati svoje zadužnice, što evidentno ne čini, a vjerojatno je svima jasno što bi to značilo...

FB_IMG_1635921317277.jpg