VIDEO Čak 26 nesreća tijekom vikenda - nemojte zaboraviti prometne propise u vrijeme blagdana

M.P./Varaždinske vijesti | 24.12.2018. u 07:00h | Objavljeno u Aktualno

Na prometnicama Varaždinske županije pojačan je promet svih vozila, posebno u središtima gradova i kod trgovačkih centara, kao što su Lumini, Supernova i bivši Mercator u Varaždinu. Zbog toga policijski službenici Policijske uprave varaždinske pojačano nadziru promet i poduzimaju mjere na osiguranju povoljne protočnosti prometa.

- Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnju pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i svjetala. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji - kažu iz PU varaždinske.

20181224_115013.jpg

Neki, međutim, olako prelaze preko upozorenja policije. Tako se tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije dogodilo ukupno 26 prometnih nesreća, i to  9 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 17 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u petak, 21. prosinca oko 2.50 sati, na državnoj cesti D-35 u Gredi, ozlijeđen je 79-godišnji državljanin Njemačke. On je upravljao osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Pri ulasku u blagi desni zavoj, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju kolnika, vidljivosti i preglednosti, izgubio je nadzor nad upravljačem i vozilom sletio van kolnika u desno te prednjim dijelom vozila udario u dvorišnu ogradu. Pritom je ozlijeđen te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

U petak, 21. prosinca oko 10.50 sati, u Dravskoj ulici u Cestici, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Žena starosti 62 godine upravljala je osobnim vozilom, uključujući se u promet Dravske ulice s parkirališta, pri čemu nije propustila sva vozila koja su se kretala tom cestom. Zbog toga je u prednji desni dio njezinog vozila, udario neregistrirani i neosigurani motocikl, kojim je u smjeru Križovljan Grada, bez vozačke dozvole, upravljao 19-godišnjak. On je u namjeri izbjegavanja nesreće započeo naglo kočiti, pri čemu je izgubio nadzor nad upravljačem motocikla i zajedno s njim pao na kolnik te udario u osobno vozilo. U tom je trenutku u stražnji desni dio osobnog vozila, stražnjim kotačem udario i neregistrirani i neosigurani motocikl, kojim je također u smjeru Križovljan Grada, prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao 23-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji motociklist. Medicinska mu je pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici, a njegove ozljede za sad nisu okvalificirane.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 22. prosinca oko 5 sati, u Ludbreškoj ulici u Trnovcu Bartolovečkom, ozlijeđen je 28-godišnji pješak. On je započeo prelaziti kolnik Ludbreške ulice pod utjecajem alkohola od 2.15 g/kg, neoznačen reflektirajućom materijom, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti na siguran način. U tom je trenutku na njega naletjelo osobno vozilo kojim je iz smjera Bartolovca u smjeru Varaždina, neprilagođenom brzinom stanju i uvjetima u prometu, upravljao 26-godišnjak. Pješak je uslijed udara pao uz desni rub kolnika pri čemu je ozlijeđen. Medicinska mu je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

U subotu, 22. prosinca oko 18 sati u ulici Grofova Drašković u Bednji, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 32 godine upravljao je osobnim vozilom u smjeru Rinkovca. Zbog neprilagođene brzine kretanja, prednjom desnom stranom vozila udario je u stražnji do konja na kojem je jahao 18-godišnja, krećući se sredinom desne prometne trake, pri čemu nije bio osvijetljen. Uslijed udara, 18-godišnjak je pao s konja na tlo, pri čemu je ozlijeđen, dok je konj uginuo na mjestu događaja. Ozlijeđeni je mladić prevezen u varaždinsku Opću bolnicu, a njegove ozljede za sad nisu okvalificirane.

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 22. prosinca oko 19.15 sati u Donjoj Voći, ozlijeđeno je 5 osoba. Muškarac starosti 39 godina upravljao je osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.04 g/kg u smjeru Ivanca. Ulaskom u blagi lijevi zavoj, zbog neprilagođene brzine kretanja i utjecaja alkohola, izgubio je nadzor nad upravljačem i vozilom prešao na suprotnu stranu kolnika. Tom je prilikom prednjom  stranom vozila udario u prednju lijevu stranu osobnog vozila kojim je iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnjak. Vozilo 31-godišnjaka je uslijed udara odbačeno u desni cestovni jarak te se prevrnulo na desni bok, dok se vozilo 39-godišnjaka zarotiralo i zaustavilo u desnom cestovnom jarku. U prometnoj su nesreći ozlijeđena oba vozača te putnici iz vozila 31-godišnjaka, 30-godišnja žena i dvoje djece u dobi od 5 i 6 godina.  Svima je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njihove su ozljede okvalificirane kao teže.

Muškarac starosti 34 godine ozlijeđen je u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 22. prosinca oko 21.50 sati u Breznici. On je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.58 g/kg iz smjera Zagreba u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine kretanja, u blagom lijevom zavoju, izgubio je nadzor nad upravljačem pri čemu se vozilo zanijelo i sletjelo u lijevo van kolnika te udarilo u dvorišnu ogradu. Ozlijeđenom je vozaču medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici.

Jučer, 23. prosinca oko 11.50 sati u ulici Bana Jelačića u Beretincu, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Mladić u dobi od 18 godina upravljao je osobnim vozilom u smjer ulice Ljudevita Gaja. Dolaskom do raskrižja s tom ulicom, pri izlasku iz oštrog lijevog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste, izgubio je nadzor nad upravljačem i vozilom sletio u desno van kolnika, gdje je udario u betonsku ogradu. Pritom je lakše ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Muškarac starosti 70 godina ozlijeđen je u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 23. prosinca oko 15.50 sati u Međimurskoj ulici u Varaždinu. On je upravljao biciklom iz smjera Koprivničke ulice u smjeru ulice Ruđera Boškovića. Uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uvjetovanih utjecajem alkohola (odbio alkotest), izgubio je nadzor nad upravljačem i pao na kolnik. Pritom je ozlijeđen te je prevezen u varaždinsku Opću bolnicu. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

 

Označeno u
Video sadržaj