NEKRETNINSKI BUM U svakoj novoj zgradi cijene veće za 100 eura, a "luksuzni kvadrati" prodaju se i za 2.000 eura

| 5.8.2019. u 14:02h | Objavljeno u Aktualno

Nazire li se kraj novom nekretninskom bumu i u kojoj se mjeri prognoze o kraju rasta cijena kvadrata odnose na Varaždin? Akteri s tržišta nekretnina posljednjih tjedana najavljuju konačno stabiliziranje cijena, dok neki spominju i mogućnost pucanja nekretninskog balona, a pojedini analitičari upozoravaju i da državne subvencije utječju na “pumpanje” cijena stanova. To se prvenstveno odnosi na Zagreb te gradove na Jadranu u kojima se kvadrati prodaju za 2500 do čak 4000 €, kao u Dubrovniku. No, kako će se kretati cijene kvadrata u Varaždinu, pitali smo varaždinske agente za nekretnine.

Uglavnom oni očekuju da će u Varaždinu cijene kvadrata nastaviti rasti, barem još koju godinu. Oni iskusniji pojašnjavaju da je tržište nekretnina na sjeveru Hrvatske stabilnije od Zagreba i Jadrana na način da za vrijeme velikog rasta nema prevelikog napuhavanja cijena, a kad krene recesija, potražnja za stanovima ne jenjava u potpunosti već i dalje postoji interes kupaca. Takva su barem iskustva onih koji u Varaždinu posluju s nekretninama više od deset godina pa su proživjeli uspone i padove tog tržišta.

Posljednjih su godina u Varaždinu najtraženiji stanovi u novogradnji, građeni prema standardima energetske učinkovitosti, veličine između 50 i 70 kvadrata, a trenutačno se prodaju po cijeni od oko 1500 € po kvadratu. Ima i luksuznijih stanova koji postižu cijenu od 1800 € po kvadratu. Traže se i manji stanovi, te se dobro prodaju i stariji stanovi, ovisno o lokaciji i uređenosti te su i njihove cijene nešto porasle pa se renoviran stan u Đureku, primjerice, prodaje za 1250 € po kvadratu. S druge strane, prodaju se i nekretnine koje su dugo godina zjapile prazne, poput stambenih jedinica “Vila Barok” pored Staroga Grada.

            Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u