Neki trgovci miču proizvode s ograničenim cijenama, no što s onima koji stalno "dižu" cijene? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Neki trgovci miču proizvode s ograničenim cijenama, no što s onima koji stalno "dižu" cijene?

IHR/MGA | 12.9.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Uz Vladine mjere, od prošlog tjedna stupila je na snagu i zakonska obveza dvojnog prikazivanja cijena, nepuna četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u eurozonu. Sanja Keretić, dopredsjednica Udruge za zaštitu potrošača "Varaždinski potrošač" kaže kako su dosad zaprimili svega jednu pritužbu zbog dvojnog iskazivanja cijena. Međutim, iako povećanje cijena robe i usluga predstavlja udar na standard potrošača, dopredsjednica Keretić ističe kako se cijene na tržištu slobodno formiraju i ako trgovac poveća cijenu nekog proizvoda ili usluge, time ne krši zakon.

- Potrošači kao regulatori tržišta mogu svojim ponašanjem i navikama utjecati na trgovce tako da se informiraju i prate cijene te kupuju u trgovinama gdje je jeftinije i tako nagrade trgovca koji nema praksu neopravdanog povećavanja cijena - kaže Keretić.

S obzirom na to da se često u medijima govori o tome da bi udruge za zaštitu potrošača objavljivale crne liste trgovaca koji često dižu cijene proizvoda, Keretić kaže kako svima treba biti jasno da slobodno tržište podrazumijeva slobodu formiranja cijena, pa tako onaj trgovac koji određeni proizvod prodaje skuplje od ostalih ne krši zakon.

- Osim toga, udruge nemaju osnovu etiketirati trgovce riskirajući sudski postupak, jer tako dugo dok se cijene proizvoda ne zamrznu trgovac ne krši zakon - upozorava Keretić.

S obzirom na to da je Vlada prošli tjedan ipak ograničila cijene određenih proizvoda, sada se trgovci koji se toga ne pridržavaju, mogu sankcionirati.

- Državni inspektorat i Ministarstvo financija prilikom kontrole dvojnog iskazivanja cijena može kontrolirati poštuju li trgovci navedeno ograničenje cijena i sankcionirati one koji to ne poštuju, a ne udruge - kaže Keretić (...)

Iako Vladin paket mjera zasad donosi olakšanje, barem kad je riječ o cijenama električne energije i drugih energenata koje nas očekuju ove zime, ali kad je riječ o drugim cijenama, posebice hrane, zamrzavanje cijena za desetak artikala ne znači mnogo, kažu naši sugrađani, jer ne “živi se samo na brašnu i šećeru”. Pored toga mali trgovci najavljuju izbacivanje s polica upravo tih artikala kako im njihova prodaja ne bi stvarala gubitke, a neki su to već i učinili (...)

U moru sveopćih poskupljenja javili su nam se i čitatelji koji su se požalili kako su iz trgovine donijeli proizvode koji baš i nisu bili ono što su kupili. Čitateljica nam je tako ispričala kako je u pakiranju od 5 kilograma krumpira pronašla ogroman kamen, koji se "prošvercao" s ostalim krumpirima u pakiranju, a drugi čitatatelj nam je ispričao kako je kupio vreću ugljena za roštiljanje u kojoj je bilo - dvije šake šljunka!...

Više o ovim temama pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...