NEDOSTATAK LIJEČNIKA Hoće li nas u narednim godinama imati tko liječiti? Foto: Pexels / ilustracija

NEDOSTATAK LIJEČNIKA Hoće li nas u narednim godinama imati tko liječiti?

| 30.1.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Ni zapošljavanje umirovljenika ponekad ne uspijeva nadomjestiti nedostatak liječnika

Na nedostatak liječnika, osobito primarne zdravstvene zaštite, već se godinama upozorava, a u narednim godinama problem će pojačati i umirovljenje starijih liječnika.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, na razini Hrvatske prosječna dob svih liječnika je 45 godina, 15,5% liječnika je starije od 60 godina (u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 35%!), a 3,5% liječnika su umirovljenici koji rade na 4 sata.

Varaždinska županija pritom, uz Međimursku, prosječno ima najmlađe liječnike (43 godine). Od 533 liječnika, u županiji ih najviše radi u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite (346), dok ih je u primarnoj 130. Od ukupnog broja 12% je starije od 60 godina, a 4% liječnika su umirovljenici koji rade na 4 sata.

Što se tiče samo primarne zaštite, obiteljskih liječnika je 83, prosječna dob im je 51, a 26 ih je starije od 60. Od sedmero ginekologa, dvoje je starijih od 60, a prosječna dob je 56, dok je od osmero pedijatara četvero starije od 60, a prosječna dob je 56.

Kakva je situacija u ordinacijama Doma zdravlja Varaždinske županije, upitali smo ravnatelja Juricu Veroneka.

- Nedostatak zdravstvenih djelatnika na tržištu rada problem je s kojim se bore gotovo sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Županijski Dom zdravlja kontinuirano obnavlja natječaj za zapošljavanje doktora medicine na neodređeno vrijeme. Nažalost, problem nedostatka liječnika i medicinskih sestara nije samo u pojedinim općinama, već i u gradovima. Odlaskom mladih liječnika na pojedine specijalizacije ostaju upražnjena mjesta u ordinacijama. Zdravstvenu zaštitu u takvim ambulantama nastojimo pružiti putem zapošljavanja liječnika umirovljenika, no nažalost ni s njima ne uspijevamo u potpunosti nadomjestiti nedostatak liječnika – odgovorio nam je.

U Domu zdravlja radi ukupno osam liječnika umirovljenika - u ginekološkim ordinacijama dvoje liječnika specijalista, u pedijatrijskim ordinacijama dvije liječnice specijalistice, a u ordinacijama obiteljske medicine radi četiri liječnika umirovljenika.

- Budući da su u Domu zdravlja pretežito liječnici mlađe životne dobi, nitko od zaposlenih ne ispunjava uvjete za mirovinu - napomenuo je ravnatelj.

A koliko je liječnika Doma zdravlja na specijalizaciji te kakva je situacija u Općoj bolnici Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...