Podjela pećnica i hladnjaka Romima ogorčila mnoge, Kajtazi tvrdi: pomoć je za nemoćne i stare

| 21.10.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nekoliko štednjaka na kruta goriva, električnih pećnica i hladnjaka podijeljeno je pripadnicima romske nacionalne manjine u Gornjem i Donjem Vratnu, a u sklopu godišnjeg Programa za stambeno zbrinjavanje i poboljšanje uvjeta življenja pripadnika romske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji. O čemu se točno radi i po kojim kriterijima se podijelila bijela tehnika saznali smo od saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

- Ovaj se projekt provodi prvi puta, a obuhvaćeno je 888 romskih obitelji u Hrvatskoj. Zbog velikih potreba će se projekt nastaviti i sljedeće godine, a u planu je podjela građevinskog materijala koji će poslužiti za obnovu kuća - pojasnio je Kajtazi.

Prema njegovim riječima Ured za stambeno zbrinjavanje na ovom projektu radi već dvije godine u suradnji sa Centrima za socijalnu skrb.

- Znamo da Romima nitko do sada nije ništa izgradio, ni jedna Vlada. Meni je osobno vrlo drago da smo ušli u ovaj projekt kojim se pomaže Romima. Podjela bijele tehnike radila se po principu određenih kriterija. U prvom redu bijela tehnika je namijenjena starim, nemoćnim i samohranim majkama romske nacionalne manjine. Važan kriterij bila je i potvrda o nekažnjavanju - naveo je.

Međutim, ova pomoć naišla je na brojne negativne komentare javnosti. “Odlično, nema kaj, mi radimo za njih, novci iz našeg džepa idu za njih. Svaka vam čast”, “Ja svoj frižider, perilicu i sušilicu otplaćujem na rate“, “Baš ste darežljivi, sigurno se bliže izbori”, “Nek daju i penzionerima i radnicima koji rade za minimalac”, “Samo vi dijelite, sve će prodati”, “Bit će prodaje u oglasniku”, “Uskoro počinje rasprodaja” ili “Želim i ja službeno postati Rom. Tko zna kako molim neka mi objasni” neki su od komentara čitatelja na FB profilu Varaždinskih vijesti, objavljeni na tekst o podijeli pomoći Romima u Gornjem i Donjem Vratnu.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...