Natalija Martinčević: Prestanak zlouporaba na štetu poljoprivrednika sjevera i hitno okrupnjavanje zemljišta

| 18.2.2022. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru učestvovala u raspravi o Strategiji poljoprivrede do 2030. godine.

Martinčević je postavila i direktno pitanje ministrici Vučković o nadolazećim izmjenama u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu te istaknula kako je dosadašnji Zakon o poljoprivrednom zemljištu direktno pogodovao stočarstvu u odnosu na poljodjelstvo.

- To se pretvorilo u čistu zlouporabu koja je za naše poljoprivrednika na Sjeveru bila pogubna. Hoćete li takvo pogodovanje u novom Zakonu jasno ukinuti, bez ideje da se to na štetu poljoprivrednika Sjevera zakamuflira kroz razne sisteme bodovanja? - naglasila je Martinčević.

Istaknula je kako u Strategiji nije prepoznata ključna pretpostavka za budućnost poljoprivrede a to je okrupnjavanje zemljišta odnosno komasacija koju niti jedna vlast u zadnjih 60 godina nije imala ni političke ni financijske snage sprovesti.

- Ovo je posebno izraženo upravo na Sjeveru kod naših povrtlara koji imaju najveću dodanu vrijednost u poljoprivredi, a prosječna parcela u upisniku poljoprivrednika je veličine 0,38 hektara.  Usporedbe radi 45% njemačkih proizvođače krumpira ima parcele veće od 50 ha, a kod nas svega njih 1,5% pa su razlike u mogućnosti primjene mehanizacije a samim time i razlike u konkurentnosti jasne - rekla je Martinčević.

Dakle, ova strategija se bez komasacije ne može zvati strategijom te Reformisti očekuju dopunu strategije sa: programom, rokovima , kontrolnim točkama i predvidivim budžetom komasacije.

Martinčević je istaknula i kako samo 8% upisanih poljoprivrednika u Hrvatskoj osigurava svoje proizvodnje, a rješenje postoji i već je realizirano u Varaždinskoj županiji gdje je 2017. godine bilo osigurano svega 5 poljoprivrednih gospodarstava, a 2021. dosegnuta je brojka od čak 476 gospodarstava.

- Dakako da to povećanje od gotovo 100 puta nije slučajno i preporučam ministarstvu da prouči i prepiše taj model ili ako ono to ne učini, da to naprave ostale županije.  Radi se naime o tome da se kombinacijom europskog novca sa županijskim potporama, uplata samih poljoprivrednika za premiju svodi na svega 4% vrijednosti premija. To je model koji su kao što se iz brojeva jasno vidi poljoprivrednici itekako prepoznali.  Nadam se jedino da i ovaj model kao i pilot projekt komasacije u Varaždinskoj županiji nova županijska vlast neće zaustaviti kao što je nažalost učinjeno sa nekim drugim projektima, pa molim ministarstvo da to ima na oku - rekla je Martinčević

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci