"Naložili su nam smanjenje broja djece u vrtićima, iako imamo asistenta za svako dijete s posebnim potrebama!"

MGA | 6.6.2024. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Osim što je najavio usklađivanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću Varaždin, sukladno odluci Hrvatskog sabora, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj na današnjoj se konferenciji za medije osvrnuo i na inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih nakon kojeg su dobili prekršajni nalog prema kojem su dužni smanjiti broj djece u grupama.

- Neki su ovdje "odlijepili od stvarnosti"! Nakon inspekcije dobili smo prekršajni nalog jer se ne držimo državnog pedagoškog standarda, a prema kojem bismo u svakoj grupi, u kojoj imamo dijete s posebnim potrebama, broj djece trebali smanjiti za četvero. Prema tome bismo morali ili smanjiti ukupan broj zdrave djece za stotinu ili smanjiti tih 25 djece s posebnim potrebama. Pritom uopće ne žele primiti k znanju da Grad Varaždin izdvaja 325.000 eura kao nadstandard za pomoćnike u vrtiću. Svako dijete s posebnim potrebama ima svog stručnog suradnika, pomoćnika. Radimo inkluziju te djece kako bismo i zdravu djece navikavali da postoje i djeca s posebnim potrebama, a oni umjesto da nas potiču i pohvale u tome, netko donosi odluku da moramo maknuti dio djece, bez obzira što im plaćamo asistente - iznosi gradonačelnik Bosilj dodajući da će Grad na takvo rješenje uložiti žalbu i o svemu, osim medija, obavijestiti i pravobraniteljicu za pravo djece s, kako ističe, tako sramotnim prekršajnim nalogom.

Najavljenim rebalansom proračuna osigurat će se i dodatna sredstva kako bi se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Varaždin uskladile sukladno odluci Hrvatskog sabora. 

- Iako plaće isplaćuje Grad, a ne država, moramo uskladiti plaće prema odluci koja je donesena na državnom nivou. Pritom država priznaje ekonomsku cijenu vrtića od 292 eura i u skladu s tim iz državnog proračuna dobivamo 18,4 eura po djetetu, čime se pokriva 6,25 posto troška. Nakon ovog usklađenja, ekonomska cijena vrtića iznosit će preko 500 eura, a na plaće zaposlenih izdvajat će se oko 80 posto ekonomske cijene. Naši će sugrađani i dalje plaćati cijenu od 117 eura po djetetu, a preostalih 400 eura izdvajat će Grad - rekao je gradonačelnik dodajući da će se povećati i ekonomska cijena za privatne vrtiće te sukladno tome i izdvajanja Grada za njih.

Na konferenciji za medije najavljen je i dnevni red sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u utorak, 11. lipnja.

Dnevni red Gradskog vijeća najavio je njezin predsjednik Lovro Lukavečki koji je naglasio da će se nakon dulje stanke sjednica Vijeća ponovno održati u obnovljenoj Gradskoj vijećnici. Među glavnim točkama je rebalans proračuna koji iznosi dosad rekordnih 125 milijuna eura. Sjednica će se održati u novoobnovljenoj dvorani s velikim ovalnim stolom opremljenim konferencijskim sustavom i sustavom glasanja tako da će se sve odvijati za stolom, a na velikom ekranu će se moći pratiti rezultati glasanja.