Nakon incidenta na Stančiću u Gradu uvode reda; za prekršitelje javnog reda i mira predviđene kazne od 260 eura

MGA | 21.10.2022. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Potaknuti sve učestalijim prijavama i pritužbama građana te nedavnim nemilim događajima na Trgu Miljenka Stančića, u Gradu Varaždinu su u suradnji s policijom odlučili stati na kraj takvom neprihvatljivom ponašanju te najavljuju donošenje sasvim nove odluke pod nazivom Odluka o javnom redu i miru Grada Varaždina.

Predviđene kazne od 260 eura

- To je potpuno nov pristup rješavanju problematike javnog reda i mira jer takvu odluku Grad Varaždin do sada nije imao. Kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja, otvara se javno savjetovanje o prijedlogu te Odluke te se mijenjaju i nadopunjuju dijelovi Odluke o komunalnom redu te Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti kojima se jasno uređuje ponašanje na javnim mjestima, a propisuju se i odgovarajuće kazne - najavio je danas gradonačelnik Neven Bosilj na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici.

Za nepoštivanje završetka radnog vremena ugostiteljskih objekata odsad neće odgovarati samo ugostitelji nego i gosti.

- Ako se gosti zateknu u objektu nakon zatvaranja, policija će napraviti prekršajnu prijavu i sva sredstva od toga idu u proračun Grada Varaždina. Dogovorili smo suradnju policije i Grada Varaždina kako bismo podignuli stanje reda i mira u Gradu Varaždinu na višu razinu - rekao je gradonačelnik i pojasnio da u ingerenciji Grada nisu noćni klubovi, oni su u ingerenciji Županije, ali mogu raditi samo u zatvorenom prostoru. Ukoliko će se ispred klubova zateći osobe koje rade galamu i konzumiraju alkohol, također će dobiti prekršajne prijave.

- Do sada policija u noćnim izlascima nije imala zakonsko uporište da bi mogla prevenirati neke stvari. Sada smo predvidjeli i zabranu ometanja zatvaranja ugostiteljskih objekata zadržavanjem u njima nakon završetka radnog vremena. Nakon isteka radnog vremena, noću u vremenu od 2 do 6 sati bit će također zabranjeno zadržavanje i okupljanje na javnim površinama ispred ugostiteljskih objekata iz skupine "Restorani" i "Barovi" koji se nalaze u stambenim zonama - napominje Bosilj.

Osim toga, na javnim površinama u Varaždinu zabranjuje se u vremenu od 24 do 6 sati, naročito u prolazima zgrada, konzumiranje alkoholnih pića i njihovo posjedovanje u otvorenoj ambalaži.

- Time će se napraviti reda i na benzinskoj u Đureku. Niz pokazatelja ukazuje na povećanu konzumaciju alkohola od strane mladih osoba i to u noćnim satima na javnim površinama najčešće bez znanja odraslih osoba, osobito roditelja. Novim odlukama planira se i pojačana briga o stvaranju buke, pa će primjerice biti zabranjeno reproduciranje preglasne glazbe sa zvučnih kutija ili razglasnih uređaja na otvorenom iznad prihvatljive razine za buku - najavio je gradonačelnik, a nadzor nad provođenjem ove Odluke obavljat će komunalno redarstvo Grada Varaždina i policija.

Nema više ni noćnih okupljanja po igralištima

- U cilju djelotvornog provođenja Odluke dogovoreno je da će policija komunalnom redarstvu Grada Varaždina, u slučajevima kršenja odredbi iz odluke, podnositi zahtjeve za izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga, a kazne su predviđene u iznosu od 260 eura - navodi Bosilj dodajući da se predlažu i izmjene Odluke o komunalnom redu.

- Među novitetima ističe se zabrana zadržavanja i okupljanja na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovim pripadajućim dvorištima i objektima u vremenu od 22 do 6 sati. Ti su problemi do sada naročito bili učestali na prostoru 2. osnovne škole. Na javnim mjestima neće biti dopušteno spavanje po klupama i stolcima te na drugim elementima urbanog mobilijara na javnim površinama - iznosi gradonačelnik.

Na javnim parkiralištima bit će zabranjeno parkirati teretne automobile najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, teretne automobile najveće dopuštene mase veće do 3500 kg čiji gabariti prelaze dimenzije parkirališnog mjesta, te priključna vozila, autobuse, radne i poljoprivredne strojeve.

Biti će zabranjeno upotrebljavati građevinske i druge strojeve koji stvaraju buku u naseljenim mjestima tijekom cijele godine od 22 do 7 sati. Također, zabranjuje se predaja krupnog otpada pravnoj ili fizičkoj osobi, koja nema ovlasti za skupljanje i zbrinjavanje otpada.

- Za sve navedeno predviđene su novčane kazne izražene u eurima i to u rasponu od 66 do 1.320 eura ovisno o težini prekršaja. Po zaključenju savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, očekuje se da će odluke donijeti Gradsko vijeća na svojoj slijedećoj sjednici, a trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine što znači da će građani imati dovoljno vremena za prilagodbu i upoznavanje s novim odredbama u odlukama - rekao je gradonačelnik.

Više incidenata - kraće radno vrijeme

Predlažu se i promjene Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti prema kojoj se povećavaju ovlasti gradonačelnika tako da će u slučaju ponavljanja prekršaja moći odbiti izdati rješenje o produženju radnog vremena. Također u slučaju prijave policije i dva lakša prekršaja unazad godinu dana, gradonačelnik će moći skratiti radno vrijeme takvih ugostiteljskog objekta za sat ili dva. Restorani i barovi mogu raditi do 2 sata ujutro, a noćni klubovi do 6 sati, s tim da restorani i barovi dozvolu za produljenje radnog vremena traže od Grada. No, ukoliko im se zaredaju incidenti ne samo da neće dobiti mogućnost produljenja radnog vremena do 2 sata ujutro, nego im se radno vrijeme može skratiti do 23 ili 22 sata.

U Gradu pozivaju sve građane da se svojim idejama i prijedlozima uključe u javno savjetovanje kako bi pridonijeli stvaranju što kvalitetnijih rješenja u cilju poboljšanja javnog reda i mira.

- Grad Varaždin će donošenjem i primjenom predloženih promjena s pravom zadržati sliku sigurnog i uređenog grada, grada s nultom tolerancijom prema nasilju te neće dozvoliti da neodgovorni pojedinci izgredima i nedoličnim ponašanjem naruše njegov ugled i tradiciju - ističe gradonačelnik.

Detalji o načinu sudjelovanja građana te o dokumentima koji su upućeni na javno savjetovanje nalaze se na poveznici:

https://varazdin.hr/savietovania-sa-zainteresiranom-javnoscu-2022-godini/