NAJUGROŽENIJA ZANIMANJA Tko je zbog posla najizloženiji zarazi koronavirusom?

MGA/VV | 25.3.2020. u 19:03h | Objavljeno u Aktualno

I dok se inače među najopasnija zanimanja ubrajaju radnici u građevini i metalurgiji, piloti, vatrogasci, rudari..., zbog aktualne epidemije danas su na prvoj liniji fronte i neka inače posve bezazlena zanimanja, prenose mediji.

Pogledajte neka od najugroženijih zanimanja:

1. Zdravstveni djelatnici (liječnici, medicinske sestre, bolničari)

Stalno su u kontaktu sa zaraženima, a nema prave zaštite u vidu cjepiva ili lijeka, samo zaštitna odijela i maske. U Italiji je dosad oboljelo gotovo 4500 zdravstvenih djelatnika, a u Španjolskoj oko 4000.

2. Laboranti, histolozi

Iako nisu u kontaktu sa živim prijenosnicima, obrađuju kontaminiran materijal, što ih također čini jako izloženima zarazi

3. Ljekarnici

Dio onih kojima je propisana samoizolacija, na svoju ruku odlaze u ljekarne i time izlažu druge zarazi.

4. Blagajnice

Svakodnevno su u kontaktu s brojnim kupcima, a neke nemaju niti osnovnu zaštitu.

5. Vozači

Bez obzira što su uglavnom u kamionima i što nose zaštitne maske i rukavice, ipak su izloženi zarazi. Osim toga rade u izrazito teškim uvjetima jer satima čekaju na granici i ne mogu se vratiti svojim kućama nego idu u karantenu, a nakon toga ponovno na posao.

6. Dostavljači

Dostavljajući gablece i drugu hranu iz restorana i pizzerija obilaze veliki broj kućanstava i tako se izlažu kontaktu s potencijalno oboljelima.

7. Čistačice

S obzirom da se virus zadržava i na površinama, čistačice dolaze u doticaj sa stvarima koje je možda bacila zaražena osoba. Prvi slučaj zaraze u Dubrovačko-neretvanskoj županiji upravo je čistačica Zračne luke.

8. Policajci

Pogranični policajci, carinici i ostali pripadnici MUP-a koji su u kontaktu s građanima.

9. Novinari

Oni reporteri koji su u središtu zbivanja, na ulici, u kontaktu s ljudima, ujedno se izlažu i zarazi.

10. Političari

Virus ne bira. Zaraženi su prinčevi, ministri, savjetnici, zastupnici u parlamentu, državni službenici visokog ranga, premijerova žena, ali i brojne slavne osobe. Političari su zbog prirode posla u kontaktu s brojnim ljudima na sastancima i tako se izlažu zarazi.