Najbolji medijski projekti na bečkom GEN Summitu

vv | 20.6.2016. u 21:04h | Objavljeno u Aktualno

U Beču je održana medijska konferencija pod nazivom Global Editors Network Summit koja je i ove godine privukla veliki broj urednika, novinara i medijskih inovatora iz cijelog svijeta, pa tako i Hrvatske, koji su se okupili u Auli der Wissenschaften, koja je početkom 18. stoljeća bilo sjedište redakcije najstarijih dnevnih novina u Austriji - Wiener Zeitunga.

Jedno od najzanimljivijih izlaganja prvog dana konferencije bilo je „Virtualna stvarnost, 360° video uradci i novinarstvo: prijatelji ili ne?“ koje je govorilo o rapidnom napretku tehnologije i novim alatima medijskog izvještavanja.

Veliku pozornost privukla je i tema „Newsgaming“, odnosno eksperimentiranje s video igricama u redakcijskom radu.

Izlaganje pod nazivom „Izazov 2020: Kako proizvoditi više jezične vijesti?“ također je zainteresiralo mnoge nazočne. Razgovaralo se o simultanom objavljivanju vijesti na više jezika i efikasnim prevoditeljskim softverima.

Drugi dan GEN Summita 2016 počeo je obraćanjem Petera Balea, predsjednika Globalne mreže urednika (GEN), koji je govorio o važnosti vijesti i izvještavanja za civilizaciju, a kao primjer za to naveo je sarajevsko „Oslobođenje“ koje je održalo svoj rad tijekom cijelog rata.

Energičnu raspravu otvorio je i Jevgenij Morozov, urednik u The New Republic i autor popularnih izdanja o slobodi medija.

Još jedna tema koja je pobudila velik interes prisutnih nosila je naziv „Izdavači protiv platformi“, a poruka koju je poslala Meredith Artley iz CNN-a jasno je istakla da je njihova suradnja esencijalna. Jan-Eric Peters (upday) medijima je pri tom poručio da budu prisutni na svim relevantnim platformama.

Ostatak prijepodneva bio je posvećen 5G tehnologiji i personalizaciji vijesti po receptu Netflixa.

Posljednji dan konferencije prošao je pak u znaku posjeta glavnog urednika poznatog francuskog tjednika „Charlie Hebdo“ Gérarda Biarda koji je govorio o budućnosti satiričnih časopisa.

Iste su večeri u Bečkoj vijećnici dodijeljene i nagrade Data Journalism Awards u 12 kategorija, a odabir između 471 prispjelih projekata nije bio nimalo lak. Nagrađene su najbolje priče, istraživanja, projekti i aplikacije nastale kao rezultat inovativnog data novinarstva.

Najpoznatiji pobjednik u kategoriji "Istraživanje godine" bila je novinska kuća Süddeutsche Zeitung za istraživanje "The Panama Papers", projekt u kojem je 370 novinara iz 80 zemalja obradilo preko 11,5 miliona podataka o 210.000 offshore kompanija.

Posljednji dan konferencije prošao je pak u znaku posjeta glavnog urednika poznatog francuskog tjednika „Charlie Hebdo“ Gérarda Biarda koji je govorio o budućnosti satiričnih časopisa.

Samu konferenciju, zaključio je Bertrand Pecquerie, direktor Global Editors Networka, objavivši datum idućeg GEN samita koji će se održati od 21. do 23. lipnja 2017. također u Beču.

Označeno u