Načelniku Općine Sračinec Božidaru Novoselcu kazna i zbog odvjetničkog paušala?! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Načelniku Općine Sračinec Božidaru Novoselcu kazna i zbog odvjetničkog paušala?!

Ivica Kruhoberec | 8.2.2021. u 18:16h | Objavljeno u Aktualno

Zbog kršenja Zakona o proračunu, kao što smo pisali, Općina Sračinec drakonski je lani kažnjena s 200.000 kuna, a načelnik Božidar Novoselec s ukupno 40.000 kuna. No, tek iz rješenja Područnog ureda sjeverna Hrvatska Porezne uprave RH, koji je potvrdio Visoki prekršajni suda RH, vidljivo je da razlog za tako visoke kazne nije samo naplata raznih naknada, već i - odvjetnički paušal.

Naime, Općina Sračinec kažnjena je s 200.000 kuna, a načelnik s 30.000 kuna jer nisu poduzeli mjere za potpunu i pravodobnu naplatu naknade za vodno gospodarstvo (314.988 kuna), komunalnu naknadu (137.262,87 kuna), komunalni doprinos (19.251,45 kuna), naknadu za korištenje grobnog mjesta (15.867,31 kuna), zakupa nekretnine (1.250 kuna) i ostalo (3.390 kuna). Naglasivši da se ne osjeća krivim, Novoselec je naveo kako je točno da potraživanja u ukupnom iznosu od 492.010 kuna Općina nije pravodobno naplaćivala, ali za to je dao i objašnjenje.

- Naplata prihoda u Općini Sračinec funkcionira prema odluci Općinskog vijeća Općine Sračinec, kojom je određeno da se po dospijeću prihoda ne ide odmah u ovrhu, a sve kako se mještanima općine Sračinec ne bi stvarali dodatni troškovi ovršnog postupka. Osim toga, prihodi od poreza na tvrtku i poreza na potrošnju, čije naplaćivanje je povjereno Poreznoj upravi također nisu naplaćeni. Ako Porezna uprava ne može naplatiti navedene prihode, kako to može učiniti Općina, pitao je Novoselec, dodajući da kao načelnik moram voditi brigu o mještanima i njihovom socijalnom statusu...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci