Na Zavodu novi uređaj testiranja COVID-a: Kroz nekoliko dana dnevni kapacitet bit će i do 400 uzoraka

| 5.10.2020. u 17:25h | Objavljeno u Aktualno

Čak milijun i dvijesto tisuća kuna varaždinski je Zavod za javno zdravstvo uložio u nabavku uređaja kojima se odgovara na zahtjeve i potrebe testiranja uzoraka na SARS-CoV-2 u našoj županiji, ali i za susjedne županije. Tako je u Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije nedavno stigao novi uređaj u vrijednosti od oko pola milijuna kuna, a s kojim se broj dnevno testiranih uzoraka povećava i na 400.

O tome je li je s dolaskom jeseni opseg rada povećan i kako naporima oko Covida odgovara Epidemiološka i Mikrobiološka služba rekao je više Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- Zahvaljujući velikim naporima osoblja, sustav nije ugrožen. U travnju, kada smo počeli s testiranjima, dnevno smo imali oko 30 uzoraka, a cilj nam je bio 70 testiranja. Već u svibnju smo kapacitete testiranja podigli na oko 100 uzoraka, u srpnju na 150 uzoraka dnevno dok zadnjih dana znali smo testirati i do 270 uzoraka, a kroz nekoliko dana dnevni kapacitet bit će nam i do 400 uzoraka dnevno - kaže Bosilj.

Što se osoblja tiče ravnatelj Bosilj navodi da su od samog početka epidemije i početka testiranja kontinuirano radili na dodatnoj edukaciji kadra koji radi na testiranju, a sada se vide i rezultati. Podigli su kapacitete testiranja da bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve i potrebe za testiranjima u našoj županiji, ali i za susjedne županije u slučaju potreba.

- Pripremili smo se za jesen pa u Epidemiološkoj imamo dva liječnika epidemiologa, tri liječnika na specijalizaciji iz epidemiologije, četiri sanitarna inženjera i tri sanitarna tehničara u epidemiološkim timovima, a na testiranjima radi trenutno šest inženjera. Od početka epidemije još smo dvoje djelatnika prerasporedili na ispomoć iz drugih djelatnosti i jednog liječnika prema potrebi. Već smo zaposlili dvije prvostupnice medicinsko-laboratorijske dijagnostike na poslovima testiranja, kao i dvije laboratorijske tehničarke medicinsko-laboratorijske dijagnostike, također za rad na poslovima testiranja – kaže Bosilj.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...