Na tržištu regrutiranja radne snage sve je nesigurnije, sve se češće "lovi u mutnom" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Na tržištu regrutiranja radne snage sve je nesigurnije, sve se češće "lovi u mutnom"

Ivica Kruhoberec | 25.3.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Cijela Europa se suočava sa starenjem stanovništva te razvojem novih poslova zbog čega brojna zanimanja postaju manje poželjna za domaće stanovništvo, što dovodi do potrebe za radnicima iz drugih zemalja, objašnjava Raaj Singh, izvršni direktor Takt Group-e, čije je poslovanje usmjereno na pružanje usluga.

U zemljama kao što su Indija, Nepal, Šri Lanka, Vijetnam i Filipini imaju urede za pronalaženje, obuku i zapošljavanje radnika u zemljama EU i UK.

- Radnici iz azijskih država danas su prisutni diljem Europe, a nešto su češći u Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj te Hrvatskoj jer njihova domaća radna snaga također migrira, ukazuje.

Među radnicima, kako napominje, postoje razlike ne samo zato što dolaze iz različitih zemalja, već i regija, a sukladno tome vičniji su određenim poslovima.

- Indija je jako velika zemlja te nudi široki izbor stručne radne snage pa je potrebno znanje lokalnog tržišta rada da se pronađu najbolji kandidati. Indija ima više od 1,4 milijardu stanovnika, a površinom je deset puta veća od Njemačke. Tako da i samo u Indiji postoje razlike među radnicima koji stižu iz različitih regija, a ovisno o tome kako su te regije ili područja orijentirani. Primjerice, urbanija područja i veliki gradovi u Indiji imaju jako dobro školstvo, tako da su ti radnici često poželjni - za rad u IT industriji ili na inženjerskim poslovima...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...