Na testiranju na novi soj koronavirusa i uzorci iz Varaždinske županije Foto: Ilustracija/Pixabay

Na testiranju na novi soj koronavirusa i uzorci iz Varaždinske županije

VV | 26.12.2020. u 20:13h | Objavljeno u Aktualno

Novi soj koronavirusa pojavio se u osam zemalja, a na pitanje kada će se znati je li se pojavio i u Hrvatskoj, večeras je u dnevniku Nove TV odgovorila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavetić Šimetin.

- Na Klinici se radi na tome testiranju. Bit će nešto i uzoraka iz Varaždinske županije. Za sada nemamo te rezultate - rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a koja je i objasnila što je s onima koji su primili cjepivo za gripu i moraju li oni pričekati s primanjem cjepiva za COVID-19.

- Nije potrebna velika pauza, to može biti svega nekoliko dana, tjedan ili desetak dana. Ali nije problem i ako se cjepiva dobiju u kraćem razdoblju, samo je pitanje imunološkog odgovora. Ali, ništa se osobi ne može dogoditi u smislu da bi joj to moglo naštetiti - istaknula je.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a najavila je i kada bi građani mogli doći na red za cijepljenje.

- S obzirom na plan cijepljenja i činjenicu da se najprije cijepe osobe u domovima za starije, zatim osobe s invaliditetom, zatim djelatnici tih domova i zdravtsveni djelatnici, zatim osobe s kroničnim bolestima i osobe starije životne dobi i nakon toga dolaze na red svi ostali građani, to bi značilo da bi ostali građani došli na red otprilike na proljeće. No jako puno ovisi o dostavi cjepiva i registraciji cjepiva. Računa se na AstraZenaca cjepivo. Tu nam je važna njihova registracija jer se tu radi o najvećoj rezervaciji doza cjepiva - istaknula je.

Označeno u