FOTO: Na svečanoj sjednici Županijske skupštine kritike HŽ-u, ali i hvala ministrici Divjak Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na svečanoj sjednici Županijske skupštine kritike HŽ-u, ali i hvala ministrici Divjak

IHR/Varaždinske vijesti | 6.9.2019. u 20:45h | Objavljeno u Aktualno

- Mi ne govorimo o Aglomeraciji, pročistaču, nadvožnjacima i cestama, to je državno. I hvala državi na tome. Mi ovdje govorimo o svojim projektima. Svi naši projekti s kojima smo išli pred EU fondove su prošli i to samo dokazuje koliko kvaliteno radimo. Očekujemo od Vlade i dalje korektnu suradnju kao što smo imali dosad i nadamo se da će Vlada shvatiti da kad nešto govorimo, to je u najboljoj namjeri - rekao je između ostalog župan Radimir Čačić na današnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine koja je održana u HNK u povodu Dana Varaždinske županije i blagdana Male gospe.

S ministrom graditeljstva nikakva suradnja

Na svečanu sjednicu stigli su brojni gosti  izaslanik predsjednice RH gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Križanić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zdravko Jakop, saborski zastupnici Milorad Batinić, Božica Makar, Robert Podolnjak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar,  gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Varaždinske županije, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije  Damir Mikuljan, župan Međimurske županije Matija Posavec i njegova zamjenica  Sandra Herman, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, general Mladen Markač, apostolski administrator mons. Josip Mrzljak,  časne sestre Uršulinke, glavni tajnik saveza Alpe Adria Thomasa Pseiner, predstavnici policije i ravnatelji škola, te brojni drugi. 

Govoreći o projektima župan Čačić je istaknuo kako sve to ne bi bilo moguće bez dobre suradnje sa Skupštinom i vijećnicima, naročito partnerima HDZ-om koji su ih, kako je rekao, podržavali "bez fige" u džepu. Ovog puta i ministrica Divjak dobila je pohvalu.

- Za projekt škole Sveti Ilija Ministarsvo znanosti i obrazovanja osigurat će 80 posto sredstava i na tome se zahvaljujem ministrici. Na svim drugim projektima nikad nismo vidjeli nijedne lipe – rekao je Čačić koji se osvrnuo i na dva velika projekta važna za budućnost Varaždinske županije na koje, kako je rekao, ne mogu utjecati.  

- To je projekt Trakošćan, vrlo važan projekt, ali njime upravljaju Hrvatske vode. Tu je još jedan projekt koji, nažalost, kasni dvije godine, a riječ je o projektu brze pruge. Zašto kasnimo? Zato jer si je, primjerice, na jednom drugom malom projektiću HŽ odredio rok za službeno razmišljanje od 120 dana. To je strašno! I nikome ništa. Isitna je, ne bismo projekte mogli realizirati da nismo imali pomoć ministarstva, iako s nekima inače imamo problema, poput Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje. Ne s Ministarstvom, nego ministrom. Službe rade korektno. Mi smo dobili projekte koje smo sami platili, sami osmislili, sami branili, sami realizirali, sami financirali, sami odgovarali za penale i za to bi, naravno, bilo normalno da vam vele hvala jer ste radili u interesu građana ove zemlje. Jer to zaista radimo. S europskim novcem, ova Županija – rekao je uz ostalo Čačić.

Sa suradnjom koja je rezultirala brojnim projektima koji se trenutno provode na području Varaždinske županije zadovoljan je i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

- Naša predanost zacrtanim projektima i programima prepoznala je Vlada koja nas podupire. Upravo je to najveća snaga, motor koji našu Županiju izdvaja od drugih. Bez političkih pristranosti, dijeljenja po stranačkim ključevima ostvarujemo rezultate na području zdravstva, obrazovanja i turizma. Budimo ponosni na našu Županiju koja slovi kao županija budućnosti – istaknuo je Runac.  

Predvodnica u obrazovanju, zdravstvu, izvozu..

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Križanić rekao je kako je Varaždinska županija bila i ostala predvodnica u obrazovanju, zdravstvu, infrastrukturi, izvozu, povlačenju sredstava, marljivosti i radnoj disciplini

– Naravno da državna politika mora osigurati sve preduvjete, svima dati priliku za stabilan rast i razvoj, a za to je potrebna stabilnost Vlade koju podržavaju skoro svi zastupnici iz ove županije, naravno i župan Čačić, ali također i sigurnosni aspekti Vladine vanjske politike. Zbog stabilnosti Vlade raste gospodarstvo, kreditni rejting, padaju kamate, rastu plaće i mirovine, nezaposlenosti gotovo i nema, jer svatko tko želi raditi ima posla, a uz sve to imamo i suficit proračuna – rekao je Križanić.

Dan Varaždinske županije i blagdan Male gospe svima su čestitali i izaslanik hrvatske predsjednice novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

- Ono što je u ovom trenutku ključno jest da hrvatsko gospodarstvo raste, proračun je stabilan, financije su konsolidirane i vratio se investicijski kreditni rejting. Da sam se usudio kao ministar poduzetništva 2016. godine najaviti da će se komercijalni krediti u RH izdavati  u Zagrebačkoj banci, u Privrednoj banci Zagreb, u RBA i drugim komercijalnim bankama po kamatnoj stopi od 0,5 posto, siguran sam da bi većina mislila da nudimo pusta obećanja. Tada smo to obećali kroz državne institucije, kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, kroz koju smo od 2016. godine do dana današnjeg, došli u situaciju gdje sjeverozapadna Hrvatska ne samo kao motor hrvatskog gospodarstva, već kao motor hrvatske industrije – rekao je Horvat.