Na skupštini varaždinske Čistoće do novih članova nadzornog odbora - jednoglasno

vv | 31.7.2021. u 09:04h | Objavljeno u Aktualno

Isključivo članovi novih nadzornih odbora bit će ti koji će nakon javnih natječaja odabrati direktore, što znači da bi se trebala prekinuti praksa u kojoj su direktorska mjesta bila jedna od ključnih temelja koalicijskog dogovora

Nakon lokalnih izbora, sazivaju se skupštine poduzeća u (su)vlasništvu Grada Varaždina. U petak je tako održana skupština Čistoće, koja je bila sazvana nedugo nakon prekida prikupljanja mješovitog komunalnog otada.

Od svih općina i gradova na području Varaždinske županije, najveći udio u Čistoći ima Grad Varaždin, 51 posto, čiji je gradonačelnik Neven Bosilj predložio novi nadzorni odbor.

Iako je za promjenu sastava NO bilo potrebno 75 posto glasova, Bosiljev je prijedlog dobio jednoglasnu podršku, tako da su novi članovi  NO Čistoće Bojana Marčelan, Juraj Rožić, Damir Đopar, Vladimir Kolarić, Mladen Benjak, Ivan Novak i Vjeran Strahonja, koji jedini ostao iz ranijeg sastava u kojem su još bili Miljenko Ernoić, Kristina Mirčetić Petrin, Lovorka Gotal Dmitrović, Aurelija Šemiga, Zlatko Zuber, Aleksandro Žnidar, Stjepan Denžić i Srečko Skrbnik.

Prije toga, članovi skupštine nisu prihvatili izvješća o radu dosadašnjeg NO Čistoće, kao ni uprave, koji nije dobili razrješnice. Kakve će to sve imati posljedice, moglo bi se vidjeti već kroz osam dana kada bi se trebala održati prva sjednica novog NO Čistoće.

Međutim, i prije toga u Gradu Varaždinu nisu skrivali nezadovoljstvo zbog nedavnog dvodnevnog prekida prikupljanja otpada, pri čemu se posebno ukazao na menadžerski ugovor predsjednika uprave Čistoće Davora Skroze, prema kojem u slučaju razrješenja zadržava direktorsku plaću ne samo do kraja aktualnog mandata 2024., već i narednih pet godina, odnosno sve do 2029. godine.

Za 2. rujna sazvana je skupština Varkoma, koji bi također trebao dobiti novi nadzorni odbor. Predloženi su Bruno Ister, Robert Vugrin, dr. sc. Ivan Kovač, mr. sc. Leonard Sekovanić, Hrvoje Žiger, Tatjana Kreč, Renata Potočnik i Zdravko Maltar, koji bi jedini trebao ostati od sadašnjih članova NO u kojem su još Stipo Čelam, Anđelko Mihalić, Goran Kozina, Danijela Puškadija, Ivan Sedlar, Krešimir Šalig, Božo Soldno i Marina Abramić.

Premda se, dakle, tek trebaju ustrojiti novi nadzorni odbori poduzeća u (su)vlasništvu Grada Varaždina, već su se u javnosti pojavila imena osoba, koje bi oni trebali izabrati za njihove čelnike. Međutim, kako doznajemo u Gradu Varaždinu, isključivo članovi novih nadzornih odbora bit će ti koji će nakon javnih natječaja odabrati direktore, što znači da bi se trebala prekinuti praksa u kojoj su direktorska mjesta bila jedna od ključnih temelja koalicijskog dogovora pa se znalo događati da poduzeća vode oni koji nisu za to imali skoro nikakve reference ili barem osjetno manje od onog što bi se dobilo u slučaju izbora neovisnog o političkoj trgovini, osobnom prijateljstvu...  

Označeno u