Na radnom sastanku Saveza Alpe-Jadran u Županijskoj palači dogovoreno jačanje suradnje Foto: Varaždinska županija

Na radnom sastanku Saveza Alpe-Jadran u Županijskoj palači dogovoreno jačanje suradnje

Varaždinske vijesti | 31.1.2023. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno

Koje će sve aktivnosti u 2023. godini provoditi Savez Alpe – Jadran na čijem je čelu austrijska savezna država Štajerska, bila je glavna tema radnog sastanka održanog u Županijskoj palači u Varaždinu.

S glavnim tajnikom Saveza Thomasom Pseinerom i predstavnikom Ureda Štajerske vlade Gernotom Walterom razgovarali su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove Marta Tobias.

- Buduća suradnja na području Alpe - Jadrana trebala bi jamčiti strateško povezivanje postojećih transnacionalnih prostora suradnje kao što su podunavski, jadransko-jonski i alpski prostor. Stoga je naš cilj u 2023. godini raditi na jačanju suradnje i dobrosusjedskih odnosa tako da bi ubuduće svi potencijalni partneri, od političke i administrativne razine pa sve do nevladinih organizacija bili dio kooperacijske mreže – rekao je glavni tajnik Pseiner.

Dodatnu vrijednost Saveza treba sagledavati i na umrežavanju različitih dionika, organizacija, ustanova, društava za suradnju na različitim tematskim područjima, pritom stavljajući fokus na lokalnu zajednicu i njihove potrebe, napomenula je Marta Tobias.

- Potrebno je isticati i koristi uključivanja lokalnih dionika u projekte Saveza, u smislu stjecanja referenci za buduće projekte koji su sufinancirani iz EU ili drugih međunarodnih fondova - navela je.

Cilj je učvrstiti odnose na način da promoviramo mrežu Alpe - Jadran kao platformu i servisnu službu za međuregionalnu i transnacionalnu suradnju, rekao je predstavnik Ureda Štajerske vlade Gernot Walter.

– Želimo podržati razvijanje i kandidiranje "people-to-people" projekata iz zajedničkog proračuna – istaknuo je Walter.

Varaždinska županija je sudjelovala u nekoliko projekata koji su sufinancirani zajedničkim proračunom Saveza.

- Najznačajniji su projekti kojima se promoviraju lokalni proizvodi kroz, primjerice, održavanje Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria, kao i projekt SOLICO koji na interregionalnoj razini promovira i osnažuje tijela javne vlasti, civilnog društva i volontera u kriznim vremenima – rekao je pročelnik Majhen.

Glavni tajnik je najavio da će prvi od dva poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Saveza biti raspisan najranije u ožujku 2023. godine i bit će otvoren do kraja travnja. Na raspolaganju je oko 70.000 eura za oba poziva. Također, u 2023. godini održat će se i sastanak Vijeća Alpe - Jadran, političkog tijela Saveza. Prijedlog je da se održi u Bruxellesu i da se na tom sastanku Vijeća obilježi 10 godina Saveza Alpe-Jadran (do tada je bila Radna zajednica), 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te 45 godina institucionalne suradnje na području Alpe - Jadran.

Podsjetimo, Varaždinska županija je 2013. godine pristupila Savezu Alpe-Jadran, čime je postala članica međuregionalnog udruženja koje je sinonim uspješne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Radna zajednica Alpe - Jadran osnovana je 1978. godine. Nakon 35 godina postojanja, 2013. godine članovi su Zajednicu odlučili preoblikovati u Savez Alpe-Jadran te još više pridonijeti izgradnji mirne, zajedničke, demokratske i pluralističke Europe.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci