Na novoj ECDC korona-karti cijela Hrvatska u crvenom Foto: ECDC

Na novoj ECDC korona-karti cijela Hrvatska u crvenom

Varaždinske vijesti | 9.9.2021. u 12:55h | Objavljeno u Aktualno

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) danas je objavio novu korona-kartu, na kojoj je cijela Hrvatska postala "crvena".

Promjena je to u odnosu na prošlotjednu kartu, kada je samo Panonska Hrvatska označena crvenom bojom, dok je ostatak Hrvatske bio "u narančastom".

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih. Na temelju korona-karte ECDC-a, europske zemlje daju preporuke svojim građana za putovanje u određenu zemlju, odnosno određuju kakve će biti mjere po povratku iz te zemlje.

Novu korona-kartu i prelazak Hrvatske "u crveno" na Twitteru je prokomentirao i ministar zdravstva Vili Beroš.

- U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih! - napisao je Beroš.

ecdc_korona-karta_09092021_1.jpg

Označeno u