NA NOGAMA Dostavljači Glova smanjili dostavu u Varaždinu - zarada im drastično pala

IHR/Varaždinske vijesti | 5.3.2022. u 19:38h | Objavljeno u Aktualno

Već tijekom dana, a naročito kako se bližila subotnja večer, osjećaju se u Varaždinu teškoće kod dostave hrane i ostaloga putem Glova, digitalne platforme preko koje se odvija dostava putem dostavljača na biciklima, automobilima i druge načine s karakterističnim žutim torbama.  Što se zbiva, objašnjavaju u Sindikata radnika digitalnih platformi, od kojeg doznajemo da se dio dostavljača danas nije prijavio za posao nezadovoljan situacijom u kojoj su se našli.

- U zadnje vrijeme došlo je do velikog pada zarade dostavljačima, prvenstveno zbog odluke da se poveća broj dostavljača: sada nas je u Varaždinu 80, a bilo nas je 40. Naši članovi su tražili sastanak s upravom, koji se i održao prije otprilike dva mjeseca, međutim Glovo nije pokazao interes da uvaže ijedan od zahtjeva dostavljača iz Varaždina. Članovi su inzistirali na novom sastanku i nastavku komunikacije, međutim, na naše upite su se potpuno počeli oglušivati i ignorirati ih – vele u Sindikatu radnika digitalnih platformi, prvog sindikata koji okuplja radnike koji rade na digitalnim platformama, među kojima je i Glovo.

U Varaždinu imaju 80-ak članova, dostavljača koji rade putem Glovo platforme, a koji su, nezadovoljni postupanjem uprave Glova, danas nisu uzeli sate kao znak upozorenja.

Nisu radili jedan dan

- Nije riječ o nikakvim prosvjedima, nego jednostavno taj dan dio nas nije si uzeo smjene i nismo radili. Danas nije radila polovica dostavljača kako posao ne bi trpio, no ako će nas Glovo i dalje ignorirati sindikat, obustavit će rad mnogi dostavljači - rekao nam je jedan od dostavljača, član Sindikata radnika digitalnih platformi iz Varaždina, koji je pristao razgovarati s nama uz molbu da ne objavljujemo njegovo ime i prezime.

I on u subotu nije radio. Kako nam je objasnio, sve se promijenilo otkako je Glovo kupio Pauzu.hr.

- Ključan problem je što nas Glovo više neće slušati, odnosno ne žele s nama više na sastanak. Na prvom, i jedinom sastanku koji je održan, iznijeli smo svoje zahtjeve, a oni se odnose na povećanje koeficijenata na temelju kojih nam se obračunava zarada, smanjenje bonusa, plaćanje satnice u iznosu od 10 kuna bez obzira na to imamo li dostavu ili ne i prestanak zapošljavanja novih dostavljača - ispričao nam je naš sugovornik.

Fiksnu satnicu, dodaje, imali su prije u Pauzi.hr, a imaju je i dostavljači Wolta.

- Ako ja sada u satu nemam dostavu, to znači da ništa nisam zaradio! Zato tražimo uvođenje fiksne satnice od 10 kuna, odnosno da sat dobijemo plaćeno i ako nismo imali dostavu. Druga stvar, povećani su bonusi koje dobivamo na dostave i koji se realno ne mogu ostvariti. Primjerice, za 1000 kuna bonusa ja bih sada trebao odraditi 250 narudžbi, a prije sam za to trebao imati 150 narudžbi. Bonuse kakve su nam sada postavili dosad su uspjela ostvariti tek dva dostavljača i to radeći sedam dana u tjednu po 12 sati. Je li to normalno? Gdje ti je odmor, obitelj? Prije se događalo da dostavljači, zbog tih bonusa, nisu htjeli raditi za vikend, pa ih je nedostajalo. Onda se krenulo sa zapošljavanjima, što je dovelo do toga da nas je sada previše. Nekad nas je bilo u Varaždinu 30, 40 i to je, po meni, bila optimalna brojka, a sada nas je 80. To konkretno znači dvostruko manje posla - objašnjava naš sugovornik koji kaže da zbog toga što se dio dostavljača pobunio u Varaždinu, počelo se sa zapošljavanjem stranih radnika u Zagrebu.

Jeftina radna snaga

- Recite mi kako se oni mogu snalaziti? Ja poznajem svaku ulicu, već znam gdje tko živi, a oni koji su došli iz druge države, kako se oni snalaze? Druga stvar je ta što su oni fiksno plaćeni, primaju minimalac i rade od jutra do mraka, dok nama zarade variraju, ovisno o broju dostava i bonusima - objašnjava jedan od dostavljača i dodaje da sve što traže je sastanak s upravom kako bi pokušali riješiti zahtjeve.

- Koliko sam čuo, oni samo nude sastanke preko Zooma, no mi želimo pregovore s našim zahtjevima održati uživo, na sastanku - poručuje naš sugovornik.

Zašto ne žele održati sastanak i hoće li ispuniti zahtjeve dostavljača kontaktirali smo odgovorne u Glovu, no odgovor nismo dobili.

Označeno u