Na listi od 210.000 znanstvenika iz cijelog svijeta među 2% najcitiranijih - znanstvenici sa Sveučilišta Sjever Foto: Sveučilište Sjever

Na listi od 210.000 znanstvenika iz cijelog svijeta među 2% najcitiranijih - znanstvenici sa Sveučilišta Sjever

VV | 2.11.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Sveučilište Stanford iz SAD-a svake godine tradicionalno objavljuje listu 2% najcitiranijih svjetskih znanstvenika. Istraživački tim, predvođen profesorom Johnom P. A. Ioannidisom je na osnovu najveće svjetske baze znanstvenih publikacija Scopus, objavio listu koja obuhvaća više od 210.000 znanstvenika u 22 znanstvena polja i 174 znanstvene grane.

- Ponosni smo što su među najcitiranijim znanstvenicima u 2022. godini ponovno i dva profesora sa Sveučilišta Sjever: prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju je na 20. mjestu, a izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović s Odjela za sestrinstvo na 29. mjestu od 108 hrvatskih znanstvenika koji su uvršteni na listu najcitiranijih znanstvenika u svijetu u protekloj godini. U sklopu studije su objavljene dvije liste - najcitiranijih znanstvenika za 2022. godinu te lista najcitiranijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru - poručuju sa Sveučilišta Sjever.

- Snažan tim te kvalitetan timski rad od osobite su važnosti za razvoj vrhunske znanosti kao što je i četvrto uvrštavanje zaredom na prestižnu listu top 2% najcitiranijih znanstvenika koju zajednički kreiraju Sveučilište u Stanfordu i izdavač Elsevier. Dobra intelektualna sinergija, razvijena kreativnost, znanstveni entuzijazam te volja i povjerenje kolega, temelj su za postizanje ovakvih vrhunskih rezultata. Zato je snaga pravog tima neprocjenjiva u znanstvenoj profesiji - istaknuo je prof. dr. sc. Putnik.

ipiccy_image.jpg

Prof. dr. sc. Tomislav Meštrović i prof. dr. sc. Predrag Putnik

Obojica znanstvenika ističu važnost matičnog Sveučilišta Sjever te veliku podršku koju im u njihovom znanstvenom i istraživačkom radu daje Uprava Sveučilišta i kolege suradnici.

- Biti dio navedene liste istinska je čast i rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada, a ključna je karika svakako suradnja s brojnim kolegama u vlastitoj instituciji te diljem Republike Hrvatske i svijeta. Želio bih naglasiti neizmjerno važnu ulogu i podršku Sveučilišta Sjever u omogućavanju međunarodne povezanosti, uspostavi suradnje s istaknutim znanstvenicima i pristupu resursima koji su znatno olakšali dostizanje ovog priznanja - istaknuo je izv. prof. dr. sc. Tomislav Meštrović te dodao kako bi volio da ovakva priznanja budu poticaj studentima i mladim istraživačima da nikada ne prestanu slijediti svoje strasti i uvijek nastoje postići visoke ciljeve u svojim istraživanjima.

- Naša budućnost ovisi o napretku u znanosti i inovacijama, a ovakav tip priznanja definitivno je poticaj za sve nas kako bismo nastavili stremiti razvoju znanstvene spoznaje - poručio je.

Ovo je veliko priznanje i potvrda kvalitetnog i predanog rada profesora sa Sveučilišta Sjever. Njihov rad ujedno podiže i kvalitetu cijelog Sveučilišta te potvrđuje da su znanstvenici Sveučilišta Sjever u samom vrhu hrvatske znanstvene izvrsnosti, poručuju sa Sjevera. 

labos_1.jpg