Na Dan domovinske zahvalnosti 40-ak pripadnika Udruge 104. brigade posjetilo Pakrac i Lipik

V.V. | 7.8.2017. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

Dok su u subotu 5. kolovoza sve oči bile uprte u Knin gdje se održavala središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, 40-ak pripadnika Udruge 104. brigade HV – kluba Varaždin i članova njihovih obitelji posjetili su Pakrac i Lipik.

Bila je to još jedna prigoda za prisjećanje na žrtvu 21 pripadnika ove brigade koji su poginuli u obrani zapadne Slavonije. Tako su na spomen obilježje Zukve, gdje su uz prijašnje stradale pripadnike ove brigade na tom području, trajno uklesana i imena Damira Hrašćanca i Zvonimira Pavlića ratnih zapovjednika dviju satnija koji su poginuli u neposrednoj blizini, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Varaždincima se tu pridružila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, te pripadnici domaćih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji i danas visoko cijene doprinos pripadnika 104. brigade HV u oslobađanju pakračkog kraja. U istom sastavu položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule na pakračkom području kod središnjeg križa i zahvalne ploče stradalim pripadnicima 104. brigade HV na pakračkom groblju.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević tom je prilikom otkrila kako će uskoro jedna od novih ulica u pakračkom naselju Gavrinica nositi ime 104. brigade HV.

Varaždinski branitelji i članovi njihovih obitelji još su obišli i spomen obilježja na Brusničkom putu u Kusonjama, te položili vijence i zapalili svijeće na mjestu pogibije svog zapovjednika Ivana Sokača na Gavrinici i Kragujskom putu.

Kraće vrijeme proveli su i u planinarskom domu na Omanovcu iznad Pakraca gdje je u vrijeme okupacije tog dijela Hrvatske bio smješten glavni štab neprijateljskih snaga, a u poslijepodnevnim satima obilazak toga područja završen je dojmljivim posjetom spomen sobe hrvatskih branitelja te spomen-obilježja osloboditeljima Lipika.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana tom je prilikom istaknuo i velike zasluge pripadnika 104. brigade u oslobađanju njihova grada, te zahvalio članovima varaždinskog kluba 104. brigade što njeguju sjećanje na te slavne dane hrvatske prošlosti. Na povratku kod spomen ploče svom suborcu Vlatku Imbrišiću koji je poginuo u oslobađanju sela Kukunjevac položili su aranžman i zapalili svijeće odajući tako počast još jednom svom suborcu stradalom na pakračkom bojištu.

Među sudionicima ovoga pohoda po prvi put nakon pogibije svoga supruga, prije 26 godina, bila je i Rebeka Hrašćanec koja se uz snažne emocije zahvalila suborcima Damira Hrašćanca da čuvaju uspomenu na svoje smrtno stradale prijatelje.

S članovima Kluba 104. brigade u obilasku Pakraca i Lipika je bio i Anton Jurinec, koji je 1991. godine obnašao dužnost predsjednika Kriznog štaba općine Čakovec, a kod spomen obilježja na mjestu pogibije zapovjednika Ivana Sokača prisjetio se trenutaka uspješne suradnje varaždinskih i međimurskih branitelja te osobnih susreta s legendarnim zapovjednikom 104. brigade HV.