Štromar: Županija nije odgovorna za pola milijuna kuna kazne Varkoma koju će platiti građani Foto: VV arhiva

Štromar: Županija nije odgovorna za pola milijuna kuna kazne Varkoma koju će platiti građani

V.M./Varaždinske vijesti | 25.11.2016. u 10:31h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine danas su na Aktualnom satu 29. sjednice raspravljali o direktoru Varkoma Vladi Vlašiću, najboljem modelu prijevoza umirovljenika na području Varaždinske županije, kao i o pitanjima opremljenosti ambulanata Doma zdravlja i projektima izgradnje centra palijativne skrbi u Novom Marofu i spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama.

Pitanje odgovornosti oko situacije u Varkomu postavio je vijećnik Ivan Mikec.

- Vidimo da gospdin Habuš ne radi ništa i ne odgovara ništa pa ću pitati župana. Radi se o direktoru Varkoma Vlašiću. On ignorira sve, ne plaća ništa, afere se povlače za njim već dvije godine i on još na kraju govori kako ni drugi ne plaćaju svoje obveze. Postavlja vam pitanje hoćete li kao visokopozicionirani dužnosnik u HNS-u poduzeti mjere i tražiti smjenu Vlašića ili ćete ga isključiti iz stranke jer ne radi samo štetu vama i stranci nego i svim građanima - bio je izričit Mikac.

Župan Predrag Štromar odgovorio mu je kako je direktor izabran od strane vlasnika te da će oni o tome odlučivati.

- Direktor je odabran od strane vlasnika koji će u ponedljeka imati Nadzoni odbor i oni će odlučivati o sudbini Vlašića. Ja ga ne mogu smijeniti, a o isključenju iz stranke postoji određena procedura. Ukoliko se pokaže da nešto nije u redu, mi kao stranka snosit ćemo odgovornost – rekao je Štromar.

Vijećnik Škvorc postavio je pitanje prijevoza umirovljenika, ali i šire problematike koja opterećuje umirovljenike poput obiteljskih mirovina, usklađivanja mirovina, ukidanju ili smanjenju RTV pristojbe.

Župan Štromar odgovorio je kako će se najvjerojatnije i dalje provoditi model prijevoza umirovljenika prema kojem imaju 12 besplatnih karata i popust od 40 posto na svaku iduću kartu.

Vijećnik Hren je ponovno skrenuo pažnju na diobenu bilancu između Varkoma i Čistoće.

- Dobio sam odgovor koji ne odgovara ništa što sam pitao. Pitao sam jesu li zbog sudskog spora nastali troškovi i koji su to. Varkom nije ništa odgovorio, a Čistoća je poslala gomilu dokumenata. Mislim da je napravljeno potpuno bespotrebnih, oko 200 tisuća kuna troškova, a sad će i Varkom platiti jo 500 tisuća kuna kazne zbog propalih natječaja i sve će to platiti naši sugrađani, a ne uprava. Mislite li napraviti nešto prema odgovornima za ovakve troškove koje će morati platiti građani - pitao je Hren župana.

- Osjećam li se odgovoran? Županijska skupština nema udjela u tim tvrtkama i nema utjecaj. Za to su neke druge mjerodavne institucije koje prate zakonitost rada trgovačkih društava, a ja ću vaša pitanja proslijediti i jednima i drugima i nadležnim institucijama. Politika i posao se moraju odvojiti i to se očekuje od menadžera u tvrtkama - odgovorio je župan.

Nadica Dreven Budinski postavila je pitanje što Županija poduzima oko skrbi za osobe s invaliditetom koje navrše 21 godinu života, a vijećnik Krtanjek tražio je pojašnjenje i dodatnu dokumentaciju po kojim je kriterijima zaposlen domar u ispostavi Doma zdravlja u Ivancu.

Vijećnika Dvekara je zanimalo što je s projektima Palijativne skrbi u Novom Marofu i spinalnim centrom u Varaždinskim Toplicama.

Župan je odgovorio kako je za spinalni centar osigurano 80 milijuna kuna, a problem imaju s osiguravanjem sredstava za izradu projektne dokumentacije. Za Novi Marof je za palijativnu skrb osigurano 40 milijuna kuna, no postoji problem s vlasništvom bolnice koji se riješava.

Postavljeno je i pitanje problema rada ambulanata opće obiteljske medicine u Donjoj Višnjici, kao i njihova opremljenost.