Mreža savjeta mladih Varaždinske županije: "Samo 10 JLS-ova ima savjet mladih, što je nedovoljno"

M.G.A./Varaždinske vijesti | 7.5.2019. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Ove je subote, 4. svibnja, Savjet mladih Varaždinske županije u suradnji sa Savjetom mladih Grada Novog Marofa organizirao 3. sjednicu Mreže savjeta mladih Varaždinske županije u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

Sastanku se odazvalo preko 20 sudionika iz općinskih i gradskih savjeta mladih s područja Varaždinske županije. Na početku sastanka predstavnike svih savjeta mladih pozdravio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pohvalivši pritom inicijativu i aktivnosti mladih te istaknuo važnost sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka koje ih se direktno tiču i utječu na njih. Predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki otvarajući sastanak prezentirao je trenutnu analizu stanja savjeta mladih u Varaždinskoj županiji.

- Prema posljednjim podacima u Varaždinskoj županiji tek 10 jedinica lokalne samouprave ima osnovan savjet mladih što je apsolutno nedovoljno. No, sve više jedinica lokalne samouprave nas kontaktira sa željom da im pomognemo u osnivanju što pokazuje da naš rad ima određeni efekt. Nakon predstavljene analize, mladi su istaknuli niz problema s kojima se susreću u radu posebno naglasivši slabiji odaziv članova savjeta mladih na sjednice, ali i nemotiviranost mladih iz lokalne zajednice za uključivanje u aktivnosti savjeta mladih.

Drugi dio sjednice bio je rezerviran za edukativne radionice s ciljem unaprjeđenja rada savjeta mladih pa je tako Mateja Rak, novinarka portala eVaraždin mladima približila osnove odnosa s javnošću, dok je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Lepoglave, sudionike upoznao s metodama i procesima izrade i donošenja programa rada savjeta mladih. Također, na sjednici je Nino Preložnjak, glavni koordinator projekta Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih predstavio osnovne smjernice inicijative i pozvao sve prisutne da se priključe.

Sjednici su uz predstavnike osnovanih i aktivnih savjeta mladih s područja Varaždinske županije sudjelovali i glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske Petar Jurišin, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak te predsjednica Savjeta mladih Međimurske županije Ana Maria Babić.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci