Moždani udar nastaje naglo, kao grom iz vedra neba: važno je što prije zatražiti pomoć

VV | 1.2.2023. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

- Moždani udar nastaje naglo, kao što udara grom iz vedra neba. Iznimno je važno prepoznati simptome i što ranije započeti s liječenjem jer su tada šanse za oporavak veće – istaknula je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije danas pred punom Skupštinskom dvoranom Županijske palače. Povodom "Dana crvenih haljina“, prim. Kiđemet-Piskač je zajedno sa specijalistom neurologije, dr. med. Eminom Pavleković održala predavanja o uzrocima, simptomima i liječenju moždanog udara, s posebnim osvrtom na posebnosti moždanog udara kod žena. 

predavanja_mozdani_udar_dan_crvenih_haljina_2023_2.JPG

Iako moždani udar zahvaća mušku i žensku populaciju u relativno podjednakom broju, uočeno je da su žene zanemarenije, odnosno rjeđe zatraže liječničku pomoć kad prepoznaju simptome moždanog udara.

- Zbog toga je pokrenuta javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“, čiji je glavni cilj podizanje svjesnosti o moždanom udaru kod žena. Želimo još jednom zamoliti sve žene da, kad prepoznaju simptome, zatraže liječničku pomoć. Moždani udar je u našoj županiji, kao i u Hrvatskoj te Europi jedan od najčešćih uzroka smrti uz kardiovaskularne bolesti. Veliki je problem i zato što ostavlja invaliditet. Jedna trećina ljudi koja dožive moždani udar ima određeni stupanj invaliditeta, a uz to bolest dugoročno djeluje na kognitivno funkcioniranje te je povezana i s nizom drugih bolesti - rekla je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

predavanja_mozdani_udar_dan_crvenih_haljina_2023_8.JPG

Koji su najčešći znakovi moždanog udara?

- Budući da kažemo da moždani udar udara kao grom iz vedra neba, često bez ikakvih prethodnih simptoma, znakove je najlakše zapamtiti po krilatici „grom“. Pritom „gr“ označava govor, točnije poremećaje u govoru, koji može biti nerazumljiv ili pak osoba ne može izgovoriti ni riječ. „O“ označava drugi glavni znak, a to je oduzetost jedne strane tijela. Konačno, „m“ označava minute, što znači da je svaka minuta iznimno važna jer što ranije osoba ranije zatraži liječničku pomoć, veće su šanse za oporavak – pojasnila je doc. prim. Kiđemet-Piskač.

Koje su specifičnosti moždanog udara kod žena, pojasnila je dr. med. Emina Pavleković.

predavanja_mozdani_udar_dan_crvenih_haljina_2023_6.JPG

- Žene su drugačije od muškaraca po tome što tijekom života prolaze kroz hormonske promjene, bilo prirodne, bilo da u terapiji koriste neke umjetne hormonske tvari, pa u određenim periodima života postoji rizik za razvoj moždanog udara. Kod žena nastaju podmukliji simptomi, prednesvjestice, lupanja srca, glavobolje, nekad i epileptični napadaji te niz simptoma koji mogu biti nespecifični. I dok na neke rizične čimbenike ne možemo utjecati, na bitan dio njih možemo, a to su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, masnoće u krvi i prestanak pušenja – istaknula je dr. Pavleković.

Liječnice su pozvale sve građane da dođu u petak na Franjevački trg u Varaždinu, gdje će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina“ tijekom koje će biti dijeljeni edukativni materijali, a uz to će savjet moći zatražiti i od specijalistica neurologije.

Galerija slika