"Moj projekt Kućanska rampa je dobar i jednostavan, a na kraju može biti i atraktivan"

| 11.8.2021. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Istina je da je zahvat, odnosno projekt „Kućanska rampa“ izgradnje podvožnjaka i spušteno/natkrivenog kružnog toka specifičan jer se sastoji od više grana građevinarstva i ostalih struka, ali je mali i može se jednostavno i bez problema izvesti, kao i bez loših posljedica, a na kraju bio bi atraktivan, naglašava prof. dr. Božo Soldo, pročelnik Odjela graditeljstva na Sveučilištu Sjever, nakon što je varaždinski gradonačelnik dr. Neven Bosilj najavio da se zbog nedostatne visine podvožnjaka i još nekoliko razloga odustaje od rješenja za raskrižje kod kućanske rampe, kojeg je osmislio Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva "Božo Soldo".

-Ne stoje navodi u vezi nedostatne visine prolaza kroz kružni tok i podvožnjak ispod pruge. Supilovom i Aninom ulicom mogu prolaziti vozila svih visina, a gradonačelnik je spomenuo samo Supilovu ulicu za koju je naglasio da se neće moću prolaziti.  Međutim, prolaz Supilovom i Aninom ulicom ima dovoljnu visinu kroz natkriveni kružni tok, koja iznosi minimalnih 4,5 metara, tako da mogu prolaziti i najviša vozila, navodi Soldo, napominjući da je razina krova kružnog toka, koji bi bio prohodan, iznad razine sadašnje ulice tako da je bolji naziv spušteni i natkriveni kružni tok.

Isto vrijedi, kako dodaje, i u vezi visine podvožnjaka.

-Svijetla visina podvožnjaka ispod pruge, tj. u smjeru Novakove ulicu je 3,2 m, a dovoljna je i 3 metra, tako da mogu prolaziti i visoka kombi vozila. Nije na odmet spomenuti da je projektirana visina u Glavnom projektu za podvožnjak ispod pruge u ulici Pavleka Miškine samo 2,5 m ili pak visina ulaz u podzemnu garažu KT je ograničena na 2,1 m, navodi Soldo i posebno naglašava da se MUP već na početku izjasnio kod pismenog i usmenog prezentiranja Idejnog rješenje, tako da nema nikakvih zapreka za izgradnju po Idejnom rješenju pa je logično da bi MUP dao suglasnost i na Glavni projekt. 

Osim što je ukazao da kroz podvožnjak ne bi mogla vatrogasna i slična vozila, Bosilj je naveo i da bi Soldinim rješenjem neka domaćinstva izgubila prilaz svojim dvorištima, a spomenuo je i ulicu Rudolfa Horvata:. No, Soldo tvrdi da bi sve okolne kuće imale i dalje slobodan prilaz, dok je Ulicu Rudolfa Horvata gradonačelnik potpuno bespotrebno spomenuo jer nema nikakve veze s Idejnim projektom i Lokacijskom dozvolom. 

Bosilj je naveo i da bi Soldino rješenje zahtijevalo opsežne radove na kolektoru, koji bi stajali i 20 milijuna kuna.  

-U Idejnom projektu razmatrano je više rješenja za glavni kolektor. Kad je u pitanju izmještanje ipak 20 milijuna kuna na grubo rečeno i prenapuhano. U Idejnom projektu je predloženo rješenje  i s prepumpnom stanicom, koje je daleko jeftinije od klasičnog i najjeftinije varijante izmještanja. Za Glavni projekt upravo se preporučuje varijanta rješavanja kolektora s prempupnom stanicom, veli Soldo, naglašavajući da je to rješenje jednostavno.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci