Mladi u Varaždinskoj županiji: Polovica smatra da alkohol nije ništa loše, četvrtina odlazi u kladionicu Foto: VV arhiva / ilustracija

Mladi u Varaždinskoj županiji: Polovica smatra da alkohol nije ništa loše, četvrtina odlazi u kladionicu

I.D./Varaždinske vijesti | 1.7.2016. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

Povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporaba droga, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su čitav niz preventivno–represivnih aktivnosti, posebno vezanih uz mlade osobe koje predstavljaju najrizičniju skupinu za razvoj ovisnosti o cigaretama, alkoholu, drogi ili kocki.

Prema provedenom istraživanju na području Varaždinske županije, u koje je bilo uključeno gotovo 2.000 učenika osnovnih i srednjih škola u dobi od 13 do 16 godina, utvrđeno je da većina njih smatra da alkohol drže pod kontrolom, gotovo 90 posto anketiranih unazad mjesec dana je konzumiralo alkohol, polovica njih smatra da alkohol nije ništa loše, te su se ekscesivno opijali (pet i više alkoholnih pića u jednoj prilici), a svaki peti pretjerao je s konzumacijom alkohola na način da se ničeg nije sjećao, da je teturao ili povraćao.

Rezultati vezani uz drogu i kocku govore kako je njih 3 posto eksperimentiralo s sintetičkim drogama (ecstasy), 12 posto je probalo marihuanu, a 13 posto njih poznaje 5 ili više osoba koje su konzumenti opojnih droga. Što se pak kladionica tiče, gotovo 25 posto njih, bez obzira na spol, se kladi.

- Ako tome dodamo podatak kako je u Republici Hrvatskoj registrirano oko 30.000 osoba liječenih zbog zlouporabe droga, a na igre na sreću godišnje se uplati više od 10 milijardi kuna, onda sve te brojke upućuju na potrebu mobilizacije svih institucija na pojačano djelovanje u cilju planiranja i realizacije kvalitetnih preventivnih aktivnosti kojima će smanjiti negativne posljedice ovisnosti - upozorili su iz varaždinske policije.

Da policijski službenici Policijske uprave varaždinske ulažu znatne napore u preventivne aktivnosti govore i rezultati provedbe Nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5" u školskoj godini 2015./2016. u kojoj su u 20 osnovnih škola održane edukacije na temu "Prevencija pijenja alkohola – sigurnosni aspekt", na kojima je sudjelovalo 1.034 učenika osmih razreda, dok je predavanjima na temu "Prevencija uporabe droge – sigurnosni aspekt" obuhvaćen 1.051 učenik prvih razreda iz devet srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Isto tako, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije realiziran je lokalni preventivni projekt pod nazivom "Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti" usmjeren na poboljšanje informiranosti i jačanja uloge roditelja u prevenciji ovisnosti o alkoholu, drogi i kocki. Projektne aktivnosti provele su se kroz 22 edukacije na kojima je bilo nazočno 659 roditelja učenika osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola.

Uzimajući u obzir ove podatke, policija apelira na građane na poduzimanje mjera koje će dovesti do smanjenja svih oblika ovisnosti budući da one negativno utječu na ponašanje mladih, na normalno funkcioniranje obitelji i zajednice u kojoj živimo.

- Ovisnost neupitno dovodi do činjenja prekršaja i kaznenih djela što traži angažman policije i sudova, a samim time smanjuje osjećaj sigurnosti građana - upozoravaju iz varaždinske policije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci