Mladež HDZ-a: Svatko ima pravo na čistu vodu!

Varaždinske vijesti | 23.3.2019. u 08:32h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Mladež HDZ-a Varaždinske županije odlučila je obilježiti Svjetski dan voda, 22. ožujka, skretanjem pozornosti na važnost dostupnosti čiste vode.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana voda je „Nikog ne smijemo ostaviti po strani – voda za sve!“, a tema apelira na jednaka prava pristupu sigurnoj vodi za sve ljude, ukazujući na globalne trendove smanjenja raspoloživih zaliha vode, uzrokovane neracionalnim trošenjem vode i onečišćenjem. Osiguranje pitke vode jedno je od temeljnih ljudskih prava te predstavlja imperativ za vodnu politiku Hrvatske.

 

hrvatske_vode_3.JPG

Kako bi javnosti skrenuli pozornost na ovu važnu problematiku, predstavnici Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i grada Varaždina posjetili su direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijela Bunića, koji je istaknuo da Hrvatske vode brinu o korištenju voda i njezinoj zaštiti te o štetnom djelovanju voda, poput poplava.

- Od 171 tisuće stanovnika u Varaždinskoj županiji u sustavu javne vodoopskrbe imamo oko 91 posto stanovnika, na javnim vodovodima Varkoma i Ivkoma. Oko 9 posto je na lokalnim vodovodima na područjima Lepoglave, Novog Marofa, Visokog, Breznice i Brezničkog Huma. Svake godine se kroz programe koje Hrvatske vode sufinanciraju zajedno s isporučiteljima vodne usluge vodoopskrbna mreža proširuje. Ove godine planiran je iznos od 4,2 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe u našoj županiji - rekao je direktor Bunić te dodao da postoji i dugoročni program smanjenja gubitaka, usklađen s EU direktivama.

hrvatske_vode_bunic.JPG

- Brojne investicije višemilijunskih iznosa odnose se na aglomeracije Varaždin i Varaždinske Toplice, sustave odvodnje u općinama Sveti Ilija, Ljubešćica i Jalžabet, redovno godišnje održavanje vodotoka Drave, Bednje i Plitvice, gradnju nasipa u općini Cestica te projekt Drava Life za revitalizaciju starih rukavaca Drave u Varaždinskoj županiji vrijedan 11 milijuna kuna. Varaždinska je županija i dio mreže Natura 2000 sa zaštićenim staništima za životinje i biljke - navode iz HDZ-a.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić istaknuo je vrlo dobru suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te državnim tajnikom Marijom Šiljegom.

Na susretu u Hrvatskim vodama u Varaždinu bili su Ivan Salopek, predsjednik Odbora za mlade HDZ-a Varaždinske županije, predsjednik i tajnik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije Tin Jurak i Leon Herjavec te predsjednik i tajnik Mladeži HDZ-a grada Varaždina Sven Bunta i Jurica Pajtak.

Salopek je naglasio da su obilježavanje Svjetskog dana voda izabrali kakao bi uputili poruku da voda treba biti dostupna svima, a Jurak je dodao da je Mladež HDZ-a pokrenula ovu inicijativu da se podigne svijest u javnosti o važnosti da svako kućanstvo ima pristup čistoj vodi. Predstavnici Mladeži HDZ-a zadovoljni su informacijama o aktivnostima koje Ministarstvo i Hrvatske vode čine kako bi se građanima osigurala dostupnost čiste vode, tog najvrjednijeg resursa.

Usto, Gradski odbor GDZ-a Varaždin danas, 23. ožujka organizira čišćenje zelenih površina uz Bombellesovu cestu od Caritasovog centra do križanja Bombellesove ceste i Međimurske ulice. nakon okupljanja u 8.40 sati kod Caritasovog centra Varaždin, akcija čišćenja kreće u 9 sati.

Svjetski dan voda obilježava se od 22. veljače 1993. i na taj dan se diljem svijeta posebno skreće pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Bitno je naglasiti kako je šuma najbolji i najjeftiniji filtar za dobivanje pitke vode, stoga je od velike važnosti da vodimo brigu o čistoći i očuvanosti naših šuma.

- Dravska park šuma dio je živog tkiva grada Varaždina te ovom akcijom želimo ukazati na njenu važnost, ne samo kao zelene oaze i „pluća grada“ već kao i važnog elementa u zaštiti voda - poručuju HDZ-ovci.