Mladen Jakopović drugi put izabran za potpredsjednika europskog udruženja poljoprivrednika Foto: HPK

Mladen Jakopović drugi put izabran za potpredsjednika europskog udruženja poljoprivrednika

Varaždinske vijesti | 28.9.2022. u 09:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ovih je dana s europske razine ponovno stiglo priznanje za uspješan i kvalitetan rad.

Naime, predsjednik Komore Mladen Jakopović u Bruxellesu je po drugi puta izabran za potpredsjednika organizacije COPA i to većinom glasova predstavnika 27 država članica.

S obzirom na to da je predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore ovo drugi potpredsjednički mandat u europskom udruženju poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja članica Europske unije te 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih država poput Islanda, Norveške, Švicarske i Turske, priznanje je još veće.

Obnašajući dužnost potpredsjednika COPA-e, Jakopović će biti zadužen za predstavljanje organizacije u područjima ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

HPK_Jakopovic_2.jpg

- Europski poljoprivrednici, članovi COPA-e još su jednom prepoznali dosadašnji rad Hrvatske poljoprivredne komore te sam izuzetno ponosan što sam drugi puta izabran na ovu funkciju. Dokaz je to da je Hrvatska poljoprivredna komora, u nekoliko godina koliko je članica COPA-e, napravila ogroman pomak u borbi za interese hrvatskih poljoprivrednika zbog čega ovaj uspjeh pripisujem svim članovima Komore i našim Odborima koji se svakodnevno bore za interese hrvatske poljoprivrede, kako na nacionalnoj razini, tako i na razini Europske unije – istaknuo je Jakopović dodavši kako su iduće dvije godine, s obzirom na okolnosti u kojima se europska poljoprivreda nalazi, od izuzetne važnosti.

Zbog toga će, zajedno s predsjednicom COPA-e Christiane Lambert te ostalim novoizabranim potpredsjednicima iduće dvije godine još snažnije predstavljati hrvatske poljoprivrednike na europskoj razini.

- Donosi se nekoliko važnih strategija i provode se snažne reforme koje će imati dugoročni značaj za poljoprivrede Europske unije i Hrvatske. Europska je poljoprivreda pod snažnim utjecajem svih negativnih posljedica globalnih poremećaja na svjetskom tržištu hrane, kao i rata u Ukrajini zbog čega je važno donositi odluke na dobrobit europskih i hrvatskih poljoprivrednika – naglašava Jakopović.

Hrvatska poljoprivredna komora putem stručnih grupa COPA-e može aktivno sudjelovati u radu 44 radne grupe i 14 grupa civilnog dijaloga Europske komisije. U svim svojim dosadašnjim govorima i nastupima, Jakopović je naglasak stavljao na važnost suradnje između država i zajednički nastup prema europskim institucijama.

Napomenimo i kako su ciljevi udruženja zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora pred Europskom komisijom i drugim institucijama Europske unije, preispitivanje svih relevantnih tema i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike Europske unije. Predsjedništvo se redovito sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja.

HPK_Jakopovic_1.jpg