Mještani općine Sveti Ilija na nogama: "Lisice nam ulaze u dvorišta i pustoše kokošinjce!" Foto: Ilustracija/Pixabay

Mještani općine Sveti Ilija na nogama: "Lisice nam ulaze u dvorišta i pustoše kokošinjce!"

| 18.4.2022. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Mještani Svetog Ilije posljednjih tjedana sve češće u svojim dvorištima susreću lisice, i to ne samo u rubnim dijelovima, već i u središtu naselja. Najčešće nastradaju – kokoši.

- Predvečer sam ugledala lisicu među kokošima, počela sam ju tjerati, galamiti, ali nije reagirala. Ne boje se, kao da su se pripitomile. Imamo ograđeno dvorište, ali već smo pred dilemom uzgajati li i to malo kokoši ili ne. Kako je krenulo, uskoro više neće biti domaćih životinja na selu – rekla nam je mještanka Svetog Ilije (podaci poznati redakciji).

Dodala je kako slična iskustva imaju i drugi mještani – često primjećuju da im nedostaje peradi, uglavnom kokoši. Viču i tjeraju lisice, ali one samo lagano odšeću.

- Šeću dvorištima i ulicama, prošla je kraj susjeda kad je ujutro išao na posao i čekao autobus, uopće se ne boje ljudi. Ne znamo što napraviti – požalila se.

Iz Općine Sveti Ilija odgovorili su nam da su s problemom povećanog broja lisica suočeni jednako kao i druge jedinice lokalne samouprave...

Što o ovom problemu kaže Goran Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije i kome se obratiti ako divljač radi štetu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...