Mjere Vlade i pomoć iz proračuna za sve, ali ne za one koji će otpuštati radnike Foto: HRT

Mjere Vlade i pomoć iz proračuna za sve, ali ne za one koji će otpuštati radnike

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.3.2020. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je najavljeno Vlada je pripremila paket gospodarskih mjera, a koje se odnose na brojne olakšice u gospodarstvu, zbog novnonastale situacije s koronavirisom pa je tako na izvanrednoj sjednici Vlade u Saboru Andrej Plenković maloprije upozorio da mjere koje će se donijeti prema poslodavcima, a koje će im olakšati rad i redovite troškove poslovanja neće se odnositi na one poslodavce koji će otpuštati radnike.

- Kako je nedvojbeno da koronavirus utječe na gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj pa u ovoj velikoj bitki za zdravlje ne smije se ostaviti po strani borba za svako radno mjesto.Stoga, ekonomskim mjerama dajemo poticaj za zadržavanje radnih mjesta što nam je primarni cilj, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa. Za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije pripremili smo u ovoj fazi 63 mjere kroz niz zakona i podzakonskih akata. Stožerne mjere koje smo pripremili su sljedeće: odgoda javnih davanja poreznim obvezicima s poteškočama, riječ je o porezu na dohodak, porezu na dobit, doprinosima za mirovisko i zdravstveno osiguranje na tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još tri mjeseca. Osnovna ideja je da se uslijed nastupa posebnih okolnosti poreznim obveznicima odobri odgoda plaćanja poreznog duga i nakon toga beskamatna obročna otplata. Dodatno ministar financija dobiva ovlast da pravilnikom uredi sve pojedinosti i da po potrebi prilagodi postupanje u eventualnim budućim posebnim okolnostima. Beskamatni zajam općinama, gradovima, županijama, Hrvatskom zaodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do visine poreza na dohodak, prireza i doprinosa čije plaćanje je odgođeno ili je odobrena obročna otplata. Preuzimamo taj likvidonosni jaz na sebe, odnosno na državni proračun. Osigurat ćemo financiranje i likvidnost gospodarstva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i komercijalne banke spremne su za moratorije, odgode naplate kreditnih obveza, osigurati obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje postjećih kredita. Primjerice, kredite za likvidnost gospodarskim subjektima, za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja - rekao je premijer Plenković.

I objasnio da je potporom za očuvanje radnih mjesta, u sektorima i poduzećima koja će biti pogođena koronavirusom, također predviđeno financiranje 100-postotnog troška minimalne neto plaće po stalno zaposelnom, uz uvjet da se ne otpuštaju radnici.

- Dakle ova je mjera usmjerena prema poslodavcima radi zadržavanja i očuvanja radnih mjesta tako da će Hrvatskih zavod za zapošljavanje poslodavcima isplaćivati iznos neto minimalne plaće, odnosno 3.250 kuna koju će onda oni uplaćivati radnicima. Poslodavci mogu povrh toga isplaćivati i dodatni dio plaće, na što ih potičenomo kroz mjere odgode plaćanja zdravstvenog i miroviskog doprinosa te plaćanja poreza. Dakle neće plaćati zdravstveno, mirovinsko ni poreze, dobit će 3.250 kuna neto i povrh toga mogu isplaćivati i ostali dio plaće svojim zaposelnicima. Upozoravam još jednom mjera se neće odnosi na one koji će otpustiti radnike. Radi se o posebnoj okolnosti koja zahtjeva i odgovornosti i solidarnosti - zaključio je Plenković na sjednici Vlade koja još traje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci