MISLI I ŽIVI ZELENO Gradu Varaždinu Green prix - nacionalna nagrada za ožuvanje okoliša

VV | 5.6.2022. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradu Varaždinu dodijeljen je  Green prix 2022.  u kategoriji Lokalne i regionalne samouprave - pokretači zelenih promjena povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, koji se ove godine slavi na poseban način i to konferencijom u Stockholmu. 

greenprix4.jpg

Pedeset godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša u subotu, 4. lipnja 2022. godine u Zagrebu, dodijeljene su Nacionalne nagrade za okoliš 2022. - Green Prix. Uručio ih je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“ koji je osmislila i provodi Regionalna energetska agencija Sjever. Dodjela nagrada održana u sklopu festivala Greencajt u staroj Tvornici žarulja, a plaketu je u ime gradonačelnika Nevena Bosilja preuzela pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Slađana Miočić. 

014A2342.jpg

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je kazao: "Ova vrijedna nagrada je dokaz da, iako svega godinu dana upravljamo Gradom, idemo u dobrom smjeru - mislimo i živimo zeleno. Tranzicija prema drugačijim modelima rada na zaštiti okoliša , drugačijim modelima upravljanja gradom nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. Nastavit ćemo s pozitivnim promjenama kako bi naš Grad bio zeleniji i efikasniji zbog svih naših građana, a naročito zbog budućnosti naše djece."

014A1836_1.jpg

014A1811.jpg

Solarna mapa grada Varaždina je izrađena u sklopu projekta Social Green iz programa Interreg Europe, a od javnog predstavljanja zaprimljeno je preko 120 upita zainteresiranih građana putem kontaktnog obrasca, a vezano uz daljnje korake u procesu izgradnje elektrane. Kroz interaktivnu web aplikaciju, mapa solarnog potencijala omogućava građanima grada Varaždina i svih 9 prigradskih naselja izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima koje mogu pronaći na interaktivnoj mapi. Solarna mapa kao rezultat također prikazuje investicijske troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 kroz zanimljive usporedbe te najvažnije, isplativost investicije. Uz to, mapa je prilagođena korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje trebaju građani proći u procesu realizacije solarne elektrane.