Mise na TV-u i internetu, blagoslov jela u obitelji, odgođene prve pričesti i potvrde Foto: VV arhiva / ilustracija

Mise na TV-u i internetu, blagoslov jela u obitelji, odgođene prve pričesti i potvrde

Varaždinske vijesti | 5.4.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Liturgijska slavlja godišnje proslave vazmenog otajstva ove će godine, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti i odredbi Hrvatske biskupske konferencije od 20. ožujka, biti slavljena bez prisustva naroda, te će biti prilagođena spomenutim novonastalim uvjetima.

Priopćili su to iz Varaždinske biskupije i pozvali vjernike da sudjeluju u litrugijskim slavljima posredstvom medija. U Varaždinskoj biskupiji izravni prijenosi liturgijskih slavlja organizirani su u suradnji s VTV televizijom, a moći će se pratiti i putem web portala Varaždinske biskupije.

Prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji biti će po sljedećem rasporedu:
- Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje u 9:00
- Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19:00
- Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15:00
- Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22:00
- Uskrs u 9:00

- Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov - poručili su iz Biskupije, a detaljnije o načinu blagoslova možete pročitati na ovoj poveznici: Obavijest o liturgijskim slavljima u Velikom tjednu.

Dodali su i obavijest, tj. informaciju o kojoj se raspituju brojni vjernici ovih dana, a odnosi se na slavlje sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde.

- Zbog trenutne situacije u domovini uzrokovane širenjem koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je određene mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraze. Shodno tome, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donijeli su odredbe vezane uz liturgijska slavlja i druga okupljanja vjernika. Poznato vam je da su otkazane sve mise na kojima sudjeluje zajednica vjernika i druga slavlja sakramenata. Budući da se iz dana u dan situacija mijenja, teško je predvidjeti kada ćemo slaviti ovogodišnja slavlja prve svete pričesti i svete potvrde. Što se tiče podjeljivanja sakramenta potvrde, prema Biskupovom pismu svećenicima od 22. ožujka 2020., postoji načelna mogućnost da će termini biti vezani uz povratak djece u škole; tako da se ostavi barem period od dva tjedna od povratka djece u škole kako bi bilo dovoljno vremena za neposrednu pripravu. Kada za to dođe vrijeme, moći će se konkretnije planirati i dogovarati sa župnicima - navodi se u obavijesti vjernicima.