Misa posvete ulja proslavljena u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu

I.D./Varaždinske vijesti | 24.3.2016. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije na Veliki četvrtak 24. ožujka u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Na misi se okupilo oko 130 svećenika, đakoni i bogoslovi Varaždinske biskupije, redovnice i ostali vjernici. Sve njih u uvodnoj riječi biskup Mrzljak podsjetio je da se na Veliki četvrtak spominje ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Danas, na ovaj veliki dan, mi svećenici dolazimo na sam izvor i početak te promišljamo koja je zadaća našeg svećeništva putem kojeg smo pozvani svakodnevno rasti u našem životu i djelovanju, rekao je biskup.

U propovijedi je biskup napomenuo kako svećenici danas nastavljaju Isusovo djelo. No, osim što nastavljaju možemo reći da oni sami i sudjeluju u Isusovom svećeništvu jer nijedan od njih nije svećenik sam po sebi, nego zato jer je pozvan i jer je primio sveti red prezbiterata, istaknuo je biskup Mrzljak. Mi smo u svojoj službi poslani onima koji su također pozvani čuti Božju riječ i nama je povjereno da budemo navjestitelji Božjeg kraljevstva i svjedoci evanđelja koje se događa kao sadašnjost u svakom vremenu. Mi smo svjesni svoje slabost i krhkosti i zato zahvaljujemo Bogu za dar svećeništva, te što je po nama želio biti trajno prisutan među ljudima. Kada slavimo euharistije u svojim zajednicama uvijek molimo na neke nakane, a danas molimo za nas svećenike da budemo dostojni svećenici, da budemo svjesni da smo pomazani da budemo svećenici koji svakodnevno slave euharistiju kao što ju je sam Krist slavio, rekao je biskup te potaknuo okupljene da mole u euharistiji i za sve koji će tijekom godine biti pomazani svetim uljem, od krštenika i krizmanika do bolesnika kojima trpi duševno i tjelesno zdravlje. Osvrčući se na dane Vazmenog trodnevlja, biskup je kazao kako vjernici ovih svetih dana prolaze kroz vazmena otajstva koja pozivaju da se obnovi i učvrsti svoju vjeru i slijedi Krista. Nakon što ćemo prolaziti kroz Isusovu muku i smrt, mi ćemo proslaviti i Njegovo uskrsnuće, svjetlo vječnog života, kazao je biskup te svima zaželio da im Veliki četvrtak bude svojevrsna duhovna obnova.

Nakon homilije nazočni svećenici obnovili su svoja obećanja, a tijekom euharistije biskup Mrzljak posvetio je ulja koja će se kroz godinu koristiti za različite sakramente.

Varazdin_Posveta_ulja_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci