Mirka Jozić: Čistoća nije mogla dobiti sredstva za sufinanciranje zbrinjavanja otpada, samo JLS

VV | 28.12.2022. u 18:24h | Objavljeno u Aktualno

Na početku današnjeg Međustranačkog vijeća oko teme o zbrinjavanju i sanacije bala otpada u Brezju zbog kojeg je došlo do trenutne krize u Gradu Varaždinu te nedonošenja proračuna za 2023. godinu u kojem je ključna stavka sporna za predstavnike platforme Budimo grad, NL Ivana Čehoka te HDZ-a bilo zaduživanje grada za iznos od 15,9 milijuna eura, zbog čega će se vjerojatno još jednom odugvlačiti cijeli proces sanacije bala, stigao je upit zašto se Čistoća nije mogla javiti za sredstva sufinanciranja sanacije bala, gdje bi se mogao odbiti PDV u cijenu sanacije otpada, već je to morao napraviti Grad Varaždin kao jedinica lokalne samouprave.

- To je prvo što sam rekla gradonačelniku da idemo preko trgovačkog društva to riješiti da bismo mogli odbiti PDV da nam sve to košta manje, no kada smo išli u Fond za zaštitu okoliša, oni kada daju potpore, oni mogu dati 300 tisuća kuna u tri godine, što je Čistoća odavno premašila čime bi to bila nedozvoljena državna potpora. Uputili smo upit u Ministarstvo financija da li bi moglo trgovačko društvo dobiti potporu, ali ne bismo mogli dobiti. Možemo raditi preko Čistoće, odbiti PDV, ali ne možemo dobiti potporu Fonda - rekla je Mirka Jozić, voditeljica projektnog tima za zbrinjavanje baliranog miješanog komunalnog otpada i sanaciju lokacije“Brezje“– zadužena za financije.

Mario Lešina, predstavnik Nezavisne liste Ivana Čehoka, tražio je obrazloženje zbog čega i na temelju kojeg zakonskog propisa se ne može dodijeliti potpora Čistoći, odnosno zašto se na potporu od oko 80-ak milijuna kuna primjenjuje politika o potporama male vrijednosti te je tražio pisano očitovanje Fonda, odnosno Ministarstva zašto neće dati potporu u slučaju prijave za sredstva sufinanciranje putem Čistoće.

- Na temelju čega su oni to okvalificirali kao nedozvoljenu potporu. Nemamo li neki dopis ili očitovanje o tome - upitao je Lešina.

- Uputa na Ministarstvu financija je da se Fond za zaštitu okoliša neće očitovati o državnim potporama, ali su nam izričito rekli da Fond neće dati Čistoći potporu - objasnila je Jozić.

- Fond već 20 godina sanacije odlagališta otpada i njihova praksa je uvijek bila da sanacije odlagališta rade preko jedinica lokalnih samouprava - objasnila je Aleksandra Anić-Vučinić, članica Povjerenstva za rješavanje problematike bala – za problematiku gospodarenja otpadom.

Označeno u