Značajne štete nastale su i na vinovoj lozi Foto: ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede objavilo prve službene procjene šteta od mraza

I.D./Varaždinske vijesti | 27.5.2016. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo poljoprivrede ovog je tjedna objavilo prve službene procjene šteta nastale od mraza i niskih temperatura koji su u razdoblju od 26. do 30. travnja pogodili veliko područje u Hrvatskoj.

Ukupno je osamnaest županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza, a prema prvim procjenama ukupno procijenjena šteta iznosi 962.995.342,92 kuna. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Varaždinskoj županiji elementarna nepogoda proglašena je u 24 općine i gradova, a šteta je procijenjena na 77.924.221,45 kuna.

Ministarstvo navodi da su značajne materijalne štete nastale na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja. Prema prvim procjenama, štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 % prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70 %.

- Obzirom da je uslijed mraza došlo do velikog obujma štete koja će rezultirati gubitkom prinosa na nacionalnoj razini, ali i velikim materijalnim štetama na razini poljoprivrednih gospodarstava, Republika Hrvatska se pridružila inicijativi i u dogovoru s ostalim zemljama članicama EU (Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) pogođenim istom nepogodom, na Vijeću ministara poljoprivrede 17. svibnja obavijestila je o razmjerima nastale štete i zatražila pomoć Europske unije. Očekujemo da će Europska komisija na idućem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje je zakazano za lipanj izvijestiti o mogućnostima i modelima pomoći, a nakon obrade konačnih podataka o razmjerima štete - priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju da će ministarstvo, po izvještaju Komisije o mogućnostima pomoći, pristupiti implementaciji dostupnih modela kako bi se poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štete od ove elementarne nepogode na najprihvatljiviji način pomoglo u nastaloj situaciji.

(izvor: Ministarstvo poljoprivrede)