Ministarstvo odustalo od novčanog kažnjavanja učitelja i nastavnika Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ministarstvo odustalo od novčanog kažnjavanja učitelja i nastavnika

VV | 15.11.2023. u 09:21h | Objavljeno u Aktualno

Zbog niza negativnih komentara u javnoj raspravi o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, koji je izazvao bijes u školama, posebno u dijelu koji se odnosi na novčano kažnjavanje učitelja, odnosno nastavnika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustat će od prijedloga novčanog kažnjavanja, objavio je Jutarnji list.

Prema pisanju tog portala, predviđeno kažnjavanje izazvalo je jak otpor učitelja i nastavnika u školama, sindikata, ali i samih ravnatelja škola.

- Bijes u školama zbog novčanih kazni učiteljima: "Pola je učenika prolazilo s peticama, sada će svi"!

- Blaženka Divjak: "Kažnjavanje učitelja neće polučiti ništa dobroga"

- Kada bi sporna ideja zaživjela, po njoj bi najvjerojatnije rezultirala time da se još većem broju učenika nego dosad, a i njihovim roditeljima, popušta davanjem željenih ocjena i uopće ne izriču pedagoške mjere. Time bi u pitanje došla svrha odgojno-obrazovnog rada - izjavila je predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec, članica radne skupine za izradu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju koja kaže kako radna skupina nije niti raspravljala o ideji novčanog kažnjavanja, nego se članak, mimo znanja radne skupine, pojavio tek u javnoj raspravi otvorenoj od 7. do do 22. studenoga.