OTVORENO Ministar Darko Horvat: “Lockdown” zbog korone više si ne možemo dopustiti Foto: Ilustracija

OTVORENO Ministar Darko Horvat: “Lockdown” zbog korone više si ne možemo dopustiti

| 22.6.2020. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat boravio je u petak u Varaždinu posjetivši 6. Gospodarski sajam na Kapucinskom trgu. Bila je to prilika za razgovor o aktualnim temama; parlamentarnim izborima, gospodarskom programu HDZ-a, mogućem novom “lockdownu”, mjerama pomoći gospodarstvenicima, ali i kao rođenog Međimurca pitali smo ga kako gleda na one koji nisu zadovoljni tretmanom sjevera u Zagrebu.

Što očekuje hrvatsko gospodarstvo narednih mjeseci? Koje gospodarske pokazatelje očekujete na kraju drugog kvartala, a koje na kraju trećeg?

Očekuje nas borba za svako radno mjesto i snažna podrška poduzetnicima u ponovnom pokretanju poslovnog ciklusa na one razine kakve smo imali krajem prošle i početkom ove godine. Vratimo li se samo tri mjeseca unatrag, siguran sam kako ćemo se svi dobro sjetiti jedne neobične situacije, stanja neizvjesnosti zbog ugroze koronavirusa, koja se u cijelom svijetu pojavila kao nepoznanica i pokazala koliko su gospodarstva i društva međusobno povezana i isprepletena. U takvim okolnostima, mi smo se odredili prema zaštiti života i zdravlja naših građana kao prioritetu kojem smo podredili sve. U tome smo bili izuzetno uspješni, no sada nam je potreban oprez kako se brojke novooboljelih ne bi ponovno vratile na one stope od mjeseca travnja. S druge strane, jasno je da u takvim uvjetima pati gospodarstvo. Nikad se nije dogodilo, barem ja ne pamtim, da se gotovo u potpunosti morala zaustaviti gospodarska aktivnost. Mislim da je to svojevrstan presedan zbog kojeg je postalo izvjesno da će se uvelike smanjiti punjenje proračuna, a u skladu s time dogoditi i pad BDP-a, pogotovo u drugom kvartalu.

Pad od 7 do 9 posto

No, ono što je puno važnije jest naš odgovor na pitanje kako ćemo se nositi s tim padom, odnosno kojom brzinom ćemo se uspjeti vratiti natrag na stope iz kraja 2019. godine. Vjerujem da pad na kraju ove godine ipak neće biti veći od procjena koje se kreću na razinama između 7 i 9 posto. Optimizam gradimo na činjenici što te iste analize pokazuju snažan oporavak već u idućoj godini, a naše su procjene da bi se unutar dvije godine mogli vratiti na zadovoljavajuće stope rasta kakve smo imali lani. Mjere kojima je Vlada stala iza poduzetnika i radnika dodatno će doprinijeti brzini tog procesa i omogućiti im da lakše krenu s novim investicijama koje su nam sada prijeko potrebne. To je cilj koji smo si zadali, to je kampanja kakvu ćemo voditi i vjerujem da će oni sami prepoznati naše napore da im pomognemo ponovno stati na noge.

Očekujete li da će ipak biti nešto od turističke sezone i da će to popraviti financije na kraju godine?

Iako turistička sezona neće biti onakva na kakvu smo navikli proteklih, rekordnih godina, važno je razumjeti da nismo jedini u takvoj situaciji. Ipak, brojke koje pratimo proteklih nekoliko dana su ohrabrujuće jer ukazuju na povećan trend dolazaka turista. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili uvjete u kojima će turizam ove godine polučiti najbolje rezultate u trenutnim okolnostima. Očekujemo da ćemo ove godine ostvariti rezultate na razini od otprilike 40 posto prijašnjih, ali ne bih volio da se rasprava oko turizma pretvori u licitaciju. Svi zajedno, od Vlade i ministara, pa sve do hotelijera i svih ostalih djelatnika u turizmu aktivno radimo na tome da privučemo što je moguće više turista. Pretpostavke za to stvorene su otvaranjem granica, a već postoje i brojne inicijative prema zemljama našeg okruženja da se taj trend nastavi i time ujedno pruži važan doprinos našem ukupnom BDP-u na kraju godine.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u