Ministar Butković: Projekt istočne obilaznice ima "zeleno svjetlo" u Hrvatskim cestama

| 24.5.2016. u 18:56h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu obilaska Varaždinske županije Oleg Butković, ministar prometa, pomorstva i infrastrukture i Anđelko Stričak, saborski zastupnik posjetili su i grad Novi Marof. Bila je to prilika da ministar najavi potporu velikim infrastrukturnim projektima te je potvrdio gradnju istočne obilaznice.

-Razgovarali smo s gradonačelnikom o tom najvažnijem projektu za Novi Marof koji je u programu Hrvatskih cesta. Taj projekt je krenuo i to je svakako ono što gradonačelnika najviše zanima. Nama stoji na raspolaganju 380 milijuna eura kroz operativni program 2014.-2020. To je definitivno jedna od mogućnosti financiranja ovog projekta i zato je potrebno prvo napraviti dokumentaciju. To je najvažniji korak, a nakon toga ćemo vidjeti hoće li se ići u fazama. Definitivno gradnja istočne obilaznice u Novom Marofu je projekt koji ima zeleno svjetlo u Hrvatskim cestama – izjavio je ministar Butković.

Za nju je u ovom trenutku proveden postupak procjene o utjecaju na okoliš te postupak javne nabave za izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata, provedbu geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Donijeta je odluka o odabiru najpovoljnije ponude i zaključen je ugovor o nabavi s najpovoljnijim ponuditeljem. Troškovi izrade projektne dokumentacije iznose 1,3 milijuna kuna, dok se troškovi same izgradnje procjenjuju na 100 milijuna kuna.

Najavio je i skoro puštanje u promet državne ceste D22, dionica Možđenec-Sudovec, gdje se radi na završetku sanacije klizišta za što je utrošeno 1,5 milijuna kuna te će promet tom cestom krenuti kroz koji dan.

-Cesta D 22, dionica Možđenec-Sudovec izgrađena prije šest godina, ali zbog postojećeg klizišta do sada nije službeno otvorena za promet. Zahvaljujem se Hrvatskim cestama na maksimalnom angažmanu na sanaciji klizišta u protekle dvije godine - rekao je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa te najavio i projekt rekonstrukcije državne ceste D24 dionica Pece-Mađarevo.

-U tijeku je izrada glavnog projekta. Proveden je i postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode dok je lokacijska dozvola pred izdavanjem. Rekonstrukcija je planirana u dužini od gotovo 8 km, a obuhvaća proširenje kolnika i izgradnju pješačko-biciklističke staze te poboljšanje prometno tehničkih elemenata ceste -rekao je gradonačelnik Jenkač.

-To su najvažnije stvari koje smo došli vidjeti i obići te pružiti podršku gradonačelniku u daljnjem razvoju ovog grada u infrastrukturi, ali i drugim projektima – zaključio je ministar Butković.

Vezana vijest:

FOTO: Ministar Oleg Butković obišao poduzetničke zone u Jalžabetu i G. Knegincu