Batinić: Adresa za kamenolom Siljevec je Ministarstvo gospodarstva!

vv | 17.11.2023. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu, 15. studenog, održan je Zbor građana MO-a Ivanečka Željeznica. Na inicijativu mještana, sazvao ga je gradonačelnik Milorad Batinić u suradnji s predsjednikom Vijeća MO-a Vladimirom Mudrim. Nazočio mu je i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, a odazvali su se i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras te nekoliko gradskih vijećnika.

Budući da su teme razgovora bile vezane uz probleme koje pričinjava potok bujičar Željeznica te prometovanje županijskom cestom, na skup su bili pozvani predstavnici Hrvatskih voda i ŽUC-a, u čijoj je nadležnosti ta infrastruktura. Sastanku se nije odazvao nitko iz ŽUC-a, dok je iz Hrvatskih voda stigao Branko Perec, voditelj VGO ispostave za mali sliv Plitvica-Bednja u Varaždinu.

U raspravi o načinu rješavanja problema potoka Željeznice, koja se za većih kiša razlijeva i poplavljuje privatne i javne površine, Perec je najavio namjeru Hrvatskih voda da s radovima krene još ove godine.

20231115_182404_resized.jpg

Gradonačelnik Batinić založio se za sustavno rješavanje cijelog toka potoka Željeznice, od izvora do ušća. Predložio je da se što prije organizira obilazak terena s građanima kako bi se u konzultaciji s njima utvrdila područja retencija.

Problematična županijska cesta

Građani su istaknuli i problem prometovanja županijskom cestom kroz Željeznicu u uvjetima kada se ovdje razvija mjesna industrijska zona. Naime, zbog nedovoljne širine i nemogućnosti mimoilaženja, cesta nije pogodna za kamionski promet i transport teških tereta iz ovdašnje pilane.

M. Batinić istaknuo je da Grad Ivanec od 2018. od ŽUC-a traži proširenje ceste ili uređenje mimoilaznica, međutim, ništa od toga do danas nije realizirano. Izrazio je spremnost Grada da, ako se ŽUC složi, financira izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ceste, jednako kao za cestu Osečka-Gačic).

Batinić oštro reagirao

Građane je zanimalo ima li kakvih novih informacija oko kamenoloma Siljevec i je li Grad dobio bilo kakve povratne informacije od institucija kojima je poslana peticija s potpisima gotovo 10.000 građana koji se tome protive.

zbor_gradjana13-zeljeznica-151123.jpg

- Peticije su poslane Vladi RH, Saboru, Ministarstvu gospodarstva i varaždinskom županu. Od nikoga nismo dobili nikakvo povratno očitovanje. Nemamo ni odgovora od pravobranitelja. Bio sam i Upravi za zaštitu okoliša pri resornom ministarstvu, dobio sam tek birokratski odgovor da pratimo javna savjetovanja i reagiramo - izvijestio je Batinić.

U raspravi u kojoj su mještani ponovno istaknuli protivljenje kamenolomu, Batinić je u oštroj reakciji odbacio imputiranja pojedinih građana o odgovornosti Grada i njega osobno zbog toga što su, navodno, propustili reagirati u nekim savjetovanjima oko izmjena i dopuna pojedinih dokumenata Općine Budinšćina vezanih uz kamenolom.

- Kako se uopće usuđujete optuživati me da bih na bilo koji način mogao podržati otvaranje kamenoloma? Odakle vam pravo da me prozivate za nešto čemu se protivim od prve sekunde od kad sam saznao za to? - povišenim je tonom reagirao Batinić te otklonio bilo kakva imputiranja i podmetanja o tome da bi mogao podržati nešto što ide na štetu građana.

20231115_190629_resized.jpg

Podsjetivši na sve što je i osobno poduzeo kako bi spriječio otvaranje kamenoloma, Batinić je problem usmjerio na pravu adresu:

- Ministarstvo gospodarstva je ono koje izdaje dozvole i tu je početak i kraj svake priče!– izjavio je Batinić.

Ponovno je uputio poziv na suradnju Eko udruzi Naša Ivanščica:

- Treći put vas s ovog mjesta pozivam: Dođite u Grad! Utvrdimo što zajedno možemo učiniti, jer zajedno smo jači - pozvao je gradonačelnik uz napomenu da suradnja s Gradom neće ugroziti agendu ove udruge.

Galerija slika