Međimurje krenulo u 65 milijuna kuna težak projekt ulaganja u bolnicu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Međimurje krenulo u 65 milijuna kuna težak projekt ulaganja u bolnicu Foto: Međimurska županija

Današnjom svečanošću potpisivanja ugovora u Županijskoj bolnici Čakovec, službeno je krenula provedba projektnih aktivnosti vezanih uz rekonstrukciju odjela Kirurgije I. Riječ je o pet ugovora ukupne vrijednosti više od 2,5 milijuna kuna o javnoj nabavi građevinskih radova na rekonstrukciji odjela Kirurgije I., javnoj nabavi usluga stručnog nadzora nad građevinskim radovima na rekonstrukciji, za stručni nadzor nad radovima na rekonstrukciji i dogradnji objekta Paviljon III, te za voditelja investicijskog projekta za odjel Kirurgije I. i za objekt Paviljon III.

medjimurska-zupanija-bolnica-02.JPG

Ovo je samo dio ulaganja u okviru višemilijunskog projekta kojim se zdravstvo Međimurske županije diže na višu razinu, nakon što je odobren maksimalni iznos ulaganja iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 50 milijuna, dok je Županija dodala još potrebnih 15 milijuna kuna svojih sredstava da se zaokruži zdravstvena slika Međimurja.

Sredstva će biti utrošena za projekt jednodnevne kirurgije, jednodnevne bolnice, u prvom redu osuvremenjivanje bolnice i infrastrukturno rješavanje gorućih problema, a to su problem fizijatrije, psihijatrije i obnova većeg djela opreme. Na ovaj će se način rekonstruirati i opremiti prostor ŽB Čakovec kako bi se poboljšala učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici te dnevnoj kirurgiji za pacijente dnevne bolnice i dnevne kirurgije, ali i za sve ostale pacijente.

- Dugo smo čekali ovakvu programsku perspektivu koju smo maksimalno iskoristili, a upravo ovaj projekt Županijske bolnice Čakovec jedan je od strateških projekata Međimurske županije koji je kao takav uvršten i u razvojnu strategiju i time izravno pridonosi jednom od strateških ciljeva, a to je dobrobit stanovništva - istaknula je voditeljica projekta Ana Kralj iz Regionalne razvojne agencije REDEA-e i dodala da ih čeka puno posla, kako projekt traje tri godine.

"Sprječavamo odljev liječnika"

- Vrijednost ulaganja u adaptaciju u građevinskom dijelu je 30 milijuna, a za nabavku opreme 35 milijuna kuna. Kada tome pridodamo da se iz proračuna Međimurske županije 11 milijuna ulaže u opremu, dogradnju nove zgrade Doma zdravlja koju ćemo zaključiti do kraja 2018. i europska sredstva koja smo privukli za projekte u nabavci opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu i za sanaciju ambulanata, dolazimo do više od 100 milijuna kuna investicija osiguranih ove godine, samo u zdravstveni sustav - objasnio je pritom međimurski župan Matija Posavec i dodao kako, s obzirom da 83% Međimurki i Međimuraca koristi usluge ŽB Čakovec, Županija kao vlasnik i osnivač želi da ih dočekaju vrhunski uvjeti kako u opremi i infrastrukturi, te će se samim time na bazi toga nastojati spriječiti odljev liječnika koji je prisutan u cijeloj zemlji.

medjimurska-zupanija-bolnica-03.JPG

- Dapače, u posljednjih nekoliko dana dva nova stručnjaka, dva nova liječnika stigla su u našu bolnicu - dodao je.

Radovi kreću i na Rodilištu i u Paviljonu 3

- Uz rekonstrukciju jednog odjela kirurgije, tzv. Kirurgije 1, odnosno sadašnjeg odjela vaskularne i opće kirurgije te urologije gdje ćemo napraviti jedan integralni dio, jednodnevnu kirurgiju, postepeno idemo i u nabavku opreme kako bi se kompletno opremile operacijske sale s novim stupovima za endoskopske operacije s novim instrumentima i sa svim onim drugim stvarima koje su nam potrebne za kvalitetan i suvremeni rad u okviru jednodnevne kirurgije - rekao je ravnatelj ŽB Čakovec Robert Grudić, dodavši kako investicija omogućava kvalitetno rješavanje smještaja pacijenata, kvalitetan rad u salama, bolje uvjete rada, sigurnost rada i pacijenta te na taj način omogućava se brži i bolji oporavak pacijenata.

Provođenje projektnih aktivnosti trajat će do 25. travnja 2020. godine, a ujedno su najavljene i sljedeće investicije, kreće se s obnovom i podjelom Rađaone koja se počinje obnavljati nakon više od 40 godina, a početkom iduće godine kreće se u rekonstrukciju tzv. Paviljona 3, odnosno stare interne.

Župan je iskoristio priliku te se unaprijed ispričao pacijentima zbog otežanog prilaza u narednom razdoblju, s obzirom da će čitav kompleks bolnice postati jedno veliko gradilište, no nakon čega će se svi zajedno zasigurno ponositi bolnicom, liječnicima i uvjetima koji postoje u Međimurju.

medjimurska-zupanija-bolnica-04.JPG

Potpisivanju su bili prisutni i saborski zastupnik Darko Horvat, predstavnici SAFU-a Zvonimir Marić i Dalibor Puhar, Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije, Sonja Tošić – Grlač, predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović, Sandra Oslaković, zamjenica ravnatelja ŽB Čakovec, Lea Krištofić Leček, voditeljica Odsjeka za EU fondove, javnu nabavu i nabavu ŽB Čakovec, te predstavnici izvođača radova.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.