Medicinske sestre OB Varaždin: "Volim te svoje ljude tamo i nadam se da ću to i dalje raditi" Foto: Krešimir Đurić

Medicinske sestre OB Varaždin: "Volim te svoje ljude tamo i nadam se da ću to i dalje raditi"

| 13.5.2024. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Naši pacijenti su naša obitelj na poslu. Zajedno se radujemo dobrim nalazima i ozdravljenju, ali i tugujemo u onim najtežim trenucima, rekla nam je Slađana Žeželj

- Kad na kraju dana osvijestimo da smo pomogli nemoćnima, bolesnima, i da smo vratili osmijeh na njihova lica, tad shvaćamo vrijednost našeg zanimanja – naglasila je Mateja Magdić, prvostupnica sestrinstva.

Ona je jedna od medicinskih sestara Opće bolnice Varaždin s kojima smo razgovarali u povodu Međunarodnog dana sestrinstva (12. svibnja). Radi na Odjelu za gastroenterologiju i interventnu endoskopiju, a kako nam je rekla, prilikom odabira srednje škole, odnosno budućeg zanimanja nije znala što zapravo znači biti medicinska sestra.

- Ipak, smatram da smo nekako predodređeni za to zanimanje, ne može svatko biti medicinska sestra. Osoba to mora imati u sebi, mora osjećati da želi pomoći drugome, jer svaka sestra mora imati empatiju – istaknula je, dodavši da je ovaj posao vrlo odgovoran i multidisciplinaran.

medicinske_sestre_Mateja_Magdic_13052024.jpg

- Svakodnevno se educiramo, moramo pratiti novitete, novu tehnologiju, individualno pristupiti svakom pojedincu, biti edukator, psiholog, autoritet, prijatelj... A najbitnije je da postignemo povjerenje pacijenta. Svakodnevno se susrećemo i sa stresnim i neugodnim situacijama koje nastojimo riješiti mirnom komunikacijom. Smatram da je sestrinstvo više od profesije, to je poziv koji zahtijeva strast, predanost i ljubav prema pomaganju, duboku zahvalnost prema životu i ljepoti humanosti – poručila je Mateja.

Slaže se s time i njena kolegica Slađana Žeželj, magistra sestrinstva, koja radi u dnevnoj bolnici onkologije i hematologije.

medicinske_sestre_Sladjana_Zezelj13052024.jpg

Školu za medicinske sestre upisala je kako bi pomagala ljudima koji su u potrebi, a naglašava da sestrinstvo nudi i mogućnost kontinuiranog napretka i usavršavanja.

Zašto svoj posao ne smatra rutinskim poslom i s kakvim se emocionalnim izazovovima susreće radeći na odjelu onkologije i hematologije, ali i što o sestrinstvu kaže glavna sestra Opće bolnice Varaždin Željka Gajski, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

medicinske_sestre_OB_Varazdin_13052024.jpg