Maturanti kakvih nije bilo: Ostali bez maturalnog izleta, večeri...a sad još i padaju u nesvjest

Marin Hižar | 25.6.2021. u 08:22h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Osim po rezultatima, koji se još očekuju, ovogodišnje će mature vjerojatno biti zapamćene i po padanju u nesvjest maturanata, koji su pristupili pisanju ove provjere znanja.

Razlog zdravstvenih poteškoća srednjoškolaca nije (samo) napetost zbog zatataka na maturi, nego i vrijeme te okolnosti njihovog rješavanja. Naime, zbog protuepidemiošloških mjera maturanti moraju pred škole doći ranije, a u njima nositi stalno maske i ni pod koju cijenu napuštati mjesto i to nekoliko sati. I to ne bi bio toliki problem da se rješavanje nije djelomice poklopilo s najtoplijim tjednom u ovoj godini, kada su temperature prelazile 30 a ponegdje su došle i do 35.

Bilo je tako u više sredina, primjerice, Makarskoj u kojoj se maturantica onesvijestila tijekom pisanja mature, dok se u Varaždinu dogodio blaži slučaj. Naime, tijekom pisanja mature maturantici Graditeljske škole je pozlilo te je napustila učionicu, a nakon što se pribrala uz pomoć nastavnika, opet se vratila. Međutim, ponovno je prekinula pisanje jer se nije osjećala dobro pa je u školu pozvan roditelj, koji je vidno iscrpljenu maturanticu odvezao. 

Uz to što su imali poseban režim u školama tijekom prošle godine, ovogodišnji maturanti nisu imali maturalna putovanja, večeri... A sad još i ovo.

-Poziva nas se da dođemo 50 minuta ranije pred školu na dane popularnijih ispita, baš poput jučerašnjeg eseja više razine hrvatskog. Na kraju učenici čekaju pola sata ispred škole, vrlo često bez poštivanja mjera i rijetko cijepljeni. Nakon pola sata, ulazimo u grupama, opet bez poštivanja mjera, iako smo došli ranije s namjerom da se poštuju mjere. Sjednemo si u zagušljivu učionicu s maskom, ali smatram da maska ne pogoršava situaciju koliko je već 36 stupnjeva samo po sebi loše. Pročitaju nam se pravila u roku od 5 minuta i nakon toga se svi pitaju "Što sad?". Sad slijedi čekanje od 10 do 15 minuta da započne službeno vrijeme pisanja ispita. U tih 10 minuta gledate se s dežurnim profesorom. Ipak, moram priznati, kvalitetna organizacija samog ispita mature, sa svom logistikom, svim vrećicama i sigurnosnim postupcima, dovelo me do toga da si promišljam "Ova matura kao da nije hrvatska..." - rekao nam je jedan maturant koji je želio ostati anoniman.