Martinčević: Ženama ne trebaju molitve, nego bolje plaće i dostupnost vrtića Foto: Krešimir Đurić

Martinčević: Ženama ne trebaju molitve, nego bolje plaće i dostupnost vrtića

| 9.3.2017. u 08:03h | Objavljeno u Aktualno

- Ne trebaju nam molitve, ženama treba osigurati radno mjesto, plaću, osigurati dostupnost vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju. To su rješenja kako pomoći ženama - kazala je Natalija Martinčević, predsjednica Gradske organizacije Varaždin Narodne stranke - Reformisti i kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina, na jučerašnjem okruglom stolu "Žene na tržištu rada", osvrnuvši se na "molitelje", odnosno aktiviste koji ovih dana ispred varaždinske bolnice molitvom prosvjeduju protiv pobačaja.

Ovogodišnji okrugli stol povodom Dana žena, koji je otvorila predsjednica Interesnog odbora žena varaždinskih Reformista Vlasta Cindrić, varaždinski su Reformisti posvetili ženama koje rade u prerađivačkoj industriji, u pogonima i trgovinama, koje su, istaknula je Martinević, posebno ugrožene.

- Posebno smo se osvrnuli upravo na probleme žena u Varaždinskoj županiji, jer ovdje jako puno žena radi u radno intenzivnoj, prerađivačkoj industriji, kao što su tekstilna, obućarska, kožna i drvna industrija i njihove su plaće daleko ispod prosjeka, a prosjek županije od 3.800 kuna je najniži u Hrvatskoj - ukazala je Martinčević i dodala da je prosjek plaća u našoj županiji 30 posto niži od prosjeka Hrvatske, uz iste troškove života.

- Usto treba naglasiti da je to prosječna plaća, a plaće u radno intenzivnoj industriji su još niže. Žene tamo rade za plaću od oko 2.500 kuna. Drugi dio problema je rad žena u trgovinama, budući da znamo kako žene u trgovačkim lancima u Varaždinskoj županiji imaju daleko manju plaću nego, primjerice, u Zagrebu ili Dalmaciji - upozorila je Martinčević.

Nesigurnost zbog ugovora o radu na određeno vrijeme

Osvrnula se i na problem ugovora o radu na određeno vrijeme te istaknula da se, iako u ukupnom broju zaposlenih takvih ugovora ima 17 posto, danas u Hrvatskoj 94 posto novih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme.  

- To je jedna potpuna nesigurnost, stalno se pitate hoće li vam ugovor biti produžen, hoćete li sljedeći mjesec dobiti plaću, ne možete dići stambeni kredit, ne možete planirati obitelj, i niste baš sigurni možete li pitati za porodiljni ili godišnji ili plaćene prekovremene sate jer ste pod pritiskom da vam sljedeći mjesec možda neće produžiti ugovor - upozorila je Martinčević i naglasila kako je i za najsloženije poslove poslodavcu dovoljno maksimalno tri do šest mjeseci da vidi zadovoljava li radnik uvjete radnog mjesta.

Na okruglom stolu sudjelovao je i Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata.

- Situacija se nije bitno promijenila u odnosu na neka prošla vremena. žene i dalje imaju problema i na radnom mjestu i općenito u društvu. Mi normativno imamo sve dobro uređeno, i Ustavom i zakonima i međunarodnim ugovorima, ali u praksi nije tako - napomenuo je Miličić i kao dodatan problem istaknuo što se u teže zapošljivoj skupini nezaposlenih osoba, koju čine osobe starije od 45 godina, uglavnom nalaze žene koje su radile u radno intenzivnoj industriji.

- Za zavod za zapošljavanje one su "stare" jer im ne mogu naći posao, a za mirovinski fond su "mlade" i još uvijek predaleko od mirovine. Mnoge žene u takvoj industriji izgube zdravlje i ne mogu imati kvalitetan život. Prvo ne mogu doći u mirovinu, a kad se i umirove, mirovina im je mala i ono što im ostane od mirovine, potroše na lijekove - istaknuo, između ostalog, je Miličić.

- Radnice u radno intenzivnoj industriji i trgovini rade daleko duže nego što je zakonom predviđeno, što znači da netko krši zakon. Ako netko ostvaruje profit na tome što krši zakon, onda on nije poduzetnik, nego je kriminalac - zaključio je Miličić.

Duže radno vrijeme vrtića

Natalija Martinčević potom je najavila inicijativu koja bi trebala pomoći ženama na tržištu rada.

- Interpelacijom ćemo kroz saborsku proceduru predložiti izmjene radnog zakonodavstva koje bi uključile ograničenje ugovora na određeno te da se takvi ugovori odnose zaista samo na sezonski rad. A ono što ću svakako učiniti kao buduća gradonačelnica je produženje radnog vremena svih gradskih vrtića na popodnevne smjene. Vrtići moraju raditi minimalno do 20 sati, jer ne radimo svi u gradskoj upravi pd 7 do 15 pa da možemo doći po dijete do 16 sati - rekla je Martinčević i napomenula da je organizacija vrtića usko povezana sa zaposlenošću žena, kao i da cijene vrtića moraju biti usklađene s imovinskim cenzusom.