Marlex za situaciju oko VTC-a nudi kompenzaciju pa i zamjenu zemljišta

vv | 8.4.2024. u 08:57h | Objavljeno u Aktualno

Kako je moglo nestati jedno parkirno mjesto po svakom stanu, bez čega nije mogla biti izdana građevinska dozvola, odnosno kako je moglo nestati skoro tisuću kvadrata dvorišta, koje je jasno navedeno u kupoprodajnim ugovorima? I zašto to Grad Varaždin ne zanima?

Ključna su to pitanje koje su si postavljali stanari zgrada na raskrižju Zagrebačke i Supilove ulice u Varaždinu, koji su se okupili da bi vidjeli ima li pomaka, odnosno rješenja njihovih problema: nedostatak parkirališta i pristupa ulazima zgradama po vlastitoj ili javnoj površini, umjesto po tuđoj.

Miroslav Korenika, predstavnik zgrada 50 A i 50 B, podsjetio je kako se zbog spornih pripajanja čestica i prostornih planova dogodilo da zgrade, koje su morale imati parkirališta da bi uopće dobile građevinske dozvole, danas ih uglavnom nemaju, kao što nemaju ni pristup ulazima vozilima.

- Tek kad je Marlex Invest kupio zgradu VTC-a, shvatilo se da se čudna parcela, koju je formirao Stanoing, prostire tik do naših zgrada, izuzev u dijelu jedne zgrade koja ima nekoliko svojih parkirališta. No, ni do njih se ne može ako se ne prođe po danas Marlexovoj parceli, koje je nastala prekrajanjem i spajanjem manjih za potrebe gradnje VTC-a, ukazao je Korenika te dodao da cijeli Euroherc danas ima u dvorištu samo osam parkirnih mjesta, Adikko banka tek dva, a sve ostale zgrade nemaju niti jedno.

vtc_skup_stanara2.jpg

Zbog spornih prekrajanja čestica i prostornih planova, koja nisu bila moguća bez bivše gradske vlasti, stanari smatraju da se Grad Varaždin treba uključi u rješavanje njihovih problema, umjesto da tek nudi pravnu pomoći, koja im ne može koristiti ukoliko Marlex onemogući slobodno parkiranje na svom zemljištu.

- Grad je najprije bio voljan napraviti procjenu za otkup zemljišta od Marlex-a, što bi bio minimum kako bi se točno vidjelo na čemu smo, no sada ni to više nije. Ispada da smo građani drugog reda, naglasio je Slobodan Mikić.

Naime, kako je ukazano, Grad Varaždin na drugim lokacijama kupuje bez obzira na cijenu, a najbolji primjer za to su isplate Ekosu i slijedniku Vis-a, koje ukupno iznose više od 40 milijuna kuna, i to za zemljišta koja su na obližnjoj lokaciji drugi plaćali upola manje. Osim toga, kako je rekao predstavnik Marlex-a, tvrtka ne traži samo naknadu sukladno procjeni, već je spremna i na kompenzaciju, koja može biti i u komunalnoj naknadi ili zemljištu

- Sve vlasti naslijeđu probleme bivših, koje trebaju rješavati, a ne se prema njima odnositi kao da ih se ne tiču, rekla je gradska vijećnica Aranka Oreški (HDZ), pozvavši predstavnike stanara da s problemom upoznaju Gradsko vijeće, budući da nitko od gradskih dužnosnika nije došao na sastanak.

Označeno u