Marković od Vlade zatražio uvođenje poreza na ekstra profit

Varaždinske vijesti | 10.10.2024. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Danas se na dnevnom redu Hrvatskog sabora našao Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu. Saborski zastupnik SDP-a iz Varaždina u obraćanju ministru financija Primorcu rekao je kako postoji uzrečica kako je svaka kriza prilika za pozitivne promjene, piše u priopćenju saborskog zastupnika i predsjednika GO SDP Varaždin Miroslava Markovića, kojeg prenosimo u cijelosti:

„U praksi vidimo da je kriza rijetkima bila prilika za pozitivne promjene i napredak, a većini za lov u mutnom, enormne zarade i pohlepno trpanje novca u džepove. Državi Hrvatskoj ona je došla kao prilika. Prilika da kroz jednu od najviših stopa PDV-a uprihođuje velike svote novca i raspodjeljuje ih onako kako njoj odgovara, često i u predizborne svrhe. Koristi su imali i poduzetnici, pogotovo oni koji su sjajno iskoristili faktor krize, inflacije i ulazak u Euro kako bi „uskladili“ cijene“ – rekao je Marković.

Energetski sektor, bankarstvo, trgovački lanci i još neke djelatnosti su itekako profitirali od svega navedenog. Njihovi dioničari trljaju ruke, ali ih trlja i država kroz porez na dobit i dividendu.

„Dobiti tih trgovačkih društava broje se milijardama eura, a ni država se baš ne žali previše jer je prema podacima iz rebalansa vidljivo da je porez na dobit najviše rastao, čak 17,7 % i iznosi čak 387,4 milijuna eura. Jedini koji ne trljaju ruke su naši sugrađani umirovljenici i radnici koje je realna inflacija bacila na koljena. I upravo iz razloga da se zaštite ugrožene skupine i da se napravi poštenija raspodjela novca u društvu smatram da je nužno uvesti porez na ekstra profit kao trajnu mjeru ili progresivnu stopu poreza na dobit“ – zaključio je Marković.