Marković: Grad Varaždin uključit će se u sufinanciranje ugradnje liftova u stambene zgrade!

vv | 20.9.2024. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak se na dnevnom redu Hrvatskog sabora našao prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Za raspravu se javio saborski zastupnik Miroslav Marković, koji je naglasio važnost i nužnost donošenja navedenog zakona. Posebno je istaknuo problem suvlasničkih odnosa kod sufinanciranja obnove pročelja zgrada i pohvalio je ugradnju liftova u stambene zgrade.

- U Varaždinu imamo problem kod obnova pročelja zgrada, posebice u centru grada, iz razloga što postoji više suvlasnika nekretnine koji se ne mogu međusobno dogovoriti oko sufinanciranja. Važno je da država prepozna problem i iznađe rješenje koje bi jedinicama lokalne samouprave omogućilo da brže krenu u obnovu pročelja, dok bi se suvlasnički odnosi rješavali kasnije. Jednako tako moram istaknuti da će se Grad Varaždin uključiti u sufinanciranje ugradnje liftova u stambene zgrade, te će se sukladno tome planirati financijska sredstva u proračunu za iduću godinu - istaknuo je Marković.

U toku rasprave zastupnik se dotaknuo pozitivnih strana koje donosi Zakon, ali je istaknuo i pitanja koja i dalje ostaju otvorena.

- Zakon je posljedica višegodišnje devastacije imovinskih odnosa i nekretninskih biznisa u Republici Hrvatskoj. Pozitivne mjere su svakako uređivanje kratkoročnog najma, prestanak apartmanizacije, osnivanje registra upravitelja, definiranje Pravilnika o kućnom redu i određivanje minimalne pričuve. Ono što je upitno je provedba nadzora i ovlasti komunalnih redara, pod kojim uvjetima će se određivati predstavnik suvlasnika stanara u zgradi, što će se dogoditi ako dolazi do naplate radova za hitne popravke ako ih bude prisiljen platiti upravitelj… Ima puno pitanja koje je još potrebno detaljnije definirati - rekao je Marković.

Na kraju rasprave zastupnik je naglasio da samo kvalitetnom stambenom politikom možemo građanima omogućiti pravo na priuštivo stanovanje.

Prijedlog Zakona je dobar, ali se mjere donose puževim korakom. Nakon dva mandata predsjednika Vlade Andreja Plenkovića još nismo dobili prijedlog strategije stambene politike. Važno je da država ozbiljno shvati problem stanovanja i omogući građanima pravo na priuštivo stanovanje – zaključio je Marković.