M. Lešina uoči kandidature za župana: Zašto da kupimo nekretnine Varteksa, koje su precijenjene i opterećene?

vv | 13.4.2021. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Veliki interes za municipalnim obveznicama Grada Varaždina mnoge je iznenadio, ali ne i gradskog vijećnika Marija Lešinu (NL Ivana Čehoka), koji je ujedno predsjednik Odbora za proračun i financije, a na svibanjskim izborima bit će kandidat za varaždinskoga župana.

„Naša odluka je bila ispravna“

- Sada se potvrdilo da je stav Kluba vijećnika nezavisne liste Ivana Čehoka kako treba izaći s izdavanjem obveznica bio ispravan i da je ovo najbolji i troškovno najisplativiji oblik zaduživanja za investicije u gradu Varaždinu. Sama činjenica da je zanimanje ulagača bilo iznimno veliko, da su se javili svi veći institucionalni ulagači i da su obveznice upisali i sami građani te da se to sve učinilo po najnižoj stopi kamata kojima se do sada uopće zaduživao grad, potvrđuje da je naša odluka i provedba te odluke donijela dobrobit građanima i gradu - naglašava.

Izdavanjem obveznica, kako dodaje, građanima se omogućio upis obveznica i ostvarivanje većih prinosa te trgovanje s njima, a i ne plaća se porez kao na kamatnu štednju.

- Svrha izdavanja obveznica je ulaganje u kapitalne projekte, prije svega kupnje zemljišta za izgradnju novoga stambenoga naselja uz postojeće POS naselje, probijanje izlaza na istočnu obilaznicu kao i komunalno i urbano opremanje cijeloga toga dijela grada, zatim sanaciju i opremanje industrijske zone Brezje, kupnju podzemnih spremnika i sportsko-rekreacijsku zonu Beli Kipi. Dakle, ovdje je riječ i o gospodarskim, i o stambenim, i o komunalnim i o tzv. zelenim projektima, koji će svi zajedno bitno pridonijeti povećanju kvalitete života u našemu gradu - ukazuje Lešina, koji napominje da sljedeće Gradsko vijeće može donijeti odluku da se izdaju obveznice i za druge projekte, ako budu ovako povoljni uvjeti, prije svega za projekte komunalnoga i gospodarskoga uređenja grada.

„Čudne izjave župana Čačića“

Dok ga uspjeh obveznica nije iznenadio, to se ne bi moglo reći za istup varaždinskoga župana Radimira Čačića, koji je javno pozvao na kupnju nekretnina u krugu Varteksa.

- Iznimno čude potpuno nesuvisle izjave župana Čačića, koji Gradu predbacuje što nije izdao obveznice za kupnju zemljišta Varteksa. Nema li župan Čačić, nakon potonuća niza tvrtki koje su bile u njegovom suvlasništvu, svoje vlastite interese u tome? Jer, kako inače objasniti da taj čovjek u četiri godine nije za gospodarstvo grada učinio apsolutno ništa, ali mu je strašno stalo da Grad sada kupuje nekretnine koje su precijenjene, koje su opterećene hipotekama, koje su komunalno zapuštene, koje treba prvo srušiti, koje nemaju definiranu namjenu i koje gradu uopće ne trebaju u tom obliku. Čačić je propao sa svim svojim tvrtkama koje su završile u stečaju, djelomice i zbog nekretnina, pri čemu je ostao dužan i gradu i gradskim tvrtkama kao i stotinama drugih tvrtki. I takav čovjek, kojem je tvrtka otišla u stečaj, nama sugerira da kupujemo precijenjeno zemljište, s više hipoteka i drugih oblika opterećenja nekretnina - čudi se Lešina, koji varaždinskome županu poručuje: smatra li da je dobro za 20 milijuna eura kupiti zemljište Varteksa neka to učini – Varaždinska županija!

Za veći angažman Županije, kako naglašava Lešina, postoji i dodatan razlog.

- Županija nije ništa učinili ni za Tehnološki park ni za industrijske zone ni za visoko obrazovanje... pa neka izvoli kupiti zemljište i neka osnuje svoj tehnološki park ili neka daruje zemljište za razvoj fakulteta. I, na kraju, ako želi pomoći, neka Čačić kupi zgradu koju Varteks nudi gradu po 5,2 milijuna, dok je procjena grada 3,7 milijuna. To je sigurno bolja investicija nego krokodili na vodotornju - zaključuje.