Mandarine iz Egipta prodaju pod imenom "Neretvanske mandarine" Foto: Halo, inspektore

Mandarine iz Egipta prodaju pod imenom "Neretvanske mandarine"

Varaždinske vijesti | 3.10.2024. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

“Halo, inspektore”, Facebook stranica koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača, još je jednom podsjetila koliko je važno čitanje i praćenje deklaracija na proizvodima.

- Stalno upozoravamo na neke „nebuloze“ koje imamo na tržištu hranom. Stalno ćemo i dalje ukazivati na propuste u trgovinama. Posebice one koje zavaravaju svoje kupce. Često ne svojom voljom već postupcima dobavljača, odnosno proizvođača. Danas imamo primjer koji nas je (opet) ostavio bez riječi: u Plodinama se prodaju tzv. Neretvanske mandarine koje su zapravo iz – Egipta!?! - objavili su jučer uz fotografije deklaracija s navedenim podacima.

mandarine_halo_inspektore_02102024_1.jpg

- Znamo da kroz Egipat teče rijeka Nil, ali nismo znali da i oni imaju – Neretvu... Sada nas je isporučitelj simboličnog naziva Agro Neretva iz Opuzena (gle, iz Hrvatske je) naučio nečem novom iz geografije. I dodatno uvjerio kako se kroz brendiranje proizvoda naivnim i needuciranim potrošačima u Hrvatskoj svašta može prodati pod – „domaće“ - ukazali su.

- Dok čekamo odgovor Plodina i/li Agro Neretve za manje upućene ćemo reći još i ovo: mandarina Zorica dobila je ime po inž. Zorici Velagić, koja je s dr. sc. Živkom Gatinom radila na projektu agruma u dolini Neretve. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dr. sc. Živko Gatin donio je novu sortu mandarina u to područje, koja se pokazala kao najbolja sorta za dolinu Neretve. Ta je mandarina harmoničnog okusa, nema previše šećera, a nije ni kisela (ove baš i nisu takve - op. a.). Većinom je urod prve klase za razliku od ove na kakti "Neretvanskim mandarinama" koje su druge klase. Svojevremeno je gostujući na HTV-u Mate Mihaljević, kolega Zorice Velagić, rekao je kako je to jedina hrvatska sorta mandarina. Pa sad nas stvarno zanima kako je onda ova „Zorica“ iz - Egipta?! - poručili su za kraj.

mandarine_halo_inspektore_02102024_2.jpg