Malo se popustilo: od sutra će raditi trgovine i mliječna hiža na varaždinskom placu Foto: Krešimir Đurić

Malo se popustilo: od sutra će raditi trgovine i mliječna hiža na varaždinskom placu

IHR/Varaždinske vijesti | 27.3.2020. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na današnjoj konferenciji za novinare najavio je "popuštanje" dviju donesenih mjera u dva slučaja.
- Prva odluka odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine, poljoapoteke i trgovine koji prodaju hranu za životinje - rekao je Božinović.

Osim što ćespecijalizirane trgovine na tržnicama raditi, drugo izuzeće odnosi se na trgovine u kojima se prodaje građevinski materijal, za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, zbog saniranja štete od potresa.
- Tražio sam na razini gradova i općina da preventivno organiziraju sve radnje kako bi se prije svega osigurale mjere prema uputama epidemiologa. Tijekom današnjeg dana upute ćemo poslati lokalnim stožerima civilne zaštite kako bi posebnu pozornost posvetili radu trgovina, sada posebno na tržnicama. Pokazuje se ono što govorimo od prvog dana, a to je da svakodnevno pratimo situaciju i promišljamo. Dokle god postoji linearni rast, popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve bolje funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima - najavio je Božinović te najavio kako nove odluke stupaju na snagu danas, odnosno s primjenom se počinje sutra.

Sukladno ovoj odluci i trgovine na varaždinskom placu će sutra raditi, no od kumica na placu do daljnjeg neće biti ništa.

Iz Grada Varaždina su izvijestili da od sutra, 28. ožujka u 8 sati otvara se djelomično Gradska tržnica Varaždin za prodaju poljoprivrednih proizvoda i prehrambenih artikala. Prodaja će biti organizirana u skladu s preporukama nacionalnog stožera Civilne zaštite te uz stroge mjere zaštite od zaraze koje će provoditi djelatnici Gradske tržnice i Civilne zaštite Grada Varaždina.

- U vremenu od 8 do 13 sati  raditi će sve trgovine prehrambenim proizvodima, kao i mliječna hiža, a za prodaju će biti otvoren i prostor s klupama ali isključivo na gornjem, natkrivenom i zatvorenom dijelu tržnice.  Klupe na donjem dijelu tržnice neće se koristiti.  Dozvoljena  je prodaja isključivo hrane i presadnica povrća. Prodaja cvijeća nije dozvoljena - izvijestili su.

Na prostor unutarnje zatvorene tržnice će biti propuštano po dvadesetak ljudi istovremeno, a u prostor mliječne hiže desetak kupaca bez dužeg zadržavanja.

- Mole se građani da prilikom kupnje na tržnici koriste zaštitne maske, te da drže razmak od drugih posjetitelja i prodavača od minimalno dva metra. Poštivanje mjera zaštite od zaraze bit će strogo nadzirano, a o tome će se izvještavati nadležne službe radi daljnjeg reguliranja rada tržnice - navode.